2010. június 1., kedd

Európai polgári kezdeményezés: sorakozás a startvonal előtt

Európai állampolgárként és európai parlamenti képviselőként elégedetten látom, hogy különböző csoportok milyen lelkesek a polgári kezdeményezést illetően. Olyannyira, hogy több szervezet már most elkezdte az aláírásgyűjtést az általuk elérni vágyott cél érdekében. Távol álljon tőlem, hogy bárkinek is a kedvét szegjem, de ez még egyelőre korai...

A Lisszaboni Szerződés megfogalmazása szerint „legalább egymillió uniós polgár, akik egyben a tagállamok egy jelentős számának állampolgárai, kezdeményezheti, hogy az Európai Bizottság – hatáskörén belül – terjesszen elő megfelelő javaslatot azokban az ügyekben, amelyekben a polgárok megítélése szerint a Szerződések végrehajtásához uniós jogi aktus elfogadására van szükség.” A Lisszaboni Szerződés azonban csak a fenti alapelvekről rendelkezik, a részletkérdésekről nem. Ezeket a végrehajtási szabályokat az a rendelet fogja tartalmazni, amely jelenleg az uniós jogalkotó szervek, a Parlament és a Tanács asztalán hevernek. Ebben a munkában az Európai Parlament részéről társjelentéstevőként veszek részt: néppárti kollégámmal, Alain Lamassoure-ral együtt nekünk kell kidolgozni a Parlament álláspontját, amelyet aztán a tagállamok minisztereiből álló Tanácsnak is jóvá kell majd hagyni.

Jelenleg számos kérdés nem tisztázott még, amelyekről az elmúlt hetekben több megbeszélést folytattam EU-szakértőkkel, civil szervezetek képviselőivel valamint a többi uniós intézmény tisztviselőivel. El kell például dönteni, hogy pontosan hány országból kell érkeznie az egymillió aláírásnak. Elég-e, ha a tagállamok egyötödében határozzuk meg a küszöböt, vagy csak egy egyharmados alsó határ képes csak azt garantálni, hogy valóban összeurópai érdekeket szolgáló célokra használják a polgári kezdeményezést? Lehessen-e interneten keresztül leadni a támogató nyilatkozatot, vagy ragaszkodjunk a hagyományos, papír alapú aláírásgyűjtéshez? És még jóval több mint egy tucat hasonló kérdés vár megválaszolásra.

Mi az Európai Parlamentben igyekszünk mindent megtenni a rendelet mielőbbi elfogadásáért, ugyanakkor szeretném felhívni a figyelmet, hogy az európai polgárok csak akkor vehetik „birtokukba” ezt az új eszközt, ha megszületik a részletes szabályokat rögzítő rendelet végleges változata. Ez reményeink szerint az idei év második felében várható, ameddig azonban ez nem történik meg, felesleges aláírásgyűjtésbe kezdeni, bármilyen nemes is legyen a cél. Legutóbb a boltok vasárnapi zárvatartásáért kezdett összeurópai kampányról olvastam, de hallottam már az élelmiszerek túlcsomagolása ellen elindított aláírásgyűjtésről, az Európai Parlament székhelyével kapcsolatban pedig már össze is gyűjtöttek több mint egymillió aláírást. Sajnos azonban hiába kezdik már el ilyen korán az aláírásgyűjtést, az így megszerzett aláírások később sem fognak beszámítani a polgári kezdeményezéshez szükséges egymillióba.

Egyelőre tehát azt javasolnám, hogy várjanak még az aláírásgyűjtéssel. Egyúttal szeretném a polgári kezdeményezés indítását fontolgató szakembereket és civil szervezeteket újból arra bátorítani, hogy osszák meg velem javaslataikat, véleményeiket, milyenné szeretnék formálni a polgári kezdeményezés szabályait. Hogy aztán egy olyan rendszert alkothassunk meg, amellyel az európai polgárok aktívan és eredményesen formálhatják Európát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése