2010. június 24., csütörtök

Emberkereskedelem árnyékolja be a VB-t

Dél-Afrikában kezdetét vette a labdarúgó világbajnokság, ahol azóta minden utcasarkon vuvuzelák hangját lehet hallani. A szurkolók világszerte összegyűlnek, hogy kövessék a kedvenc nemzeti válogatottjaik játékát. Talán lehet valami a levegőben, de ilyenkor még a máskor kevésbé elkötelezett szurkolók is folyton fociról beszélgetnek a barátokkal és kollégákkal.

A labdarúgó világbajnokság körüli felhajtás miatt ugyanakkor hajlamosak vagyunk nem észrevenni a játék mögött megbúvó rettenetes történeteket.

Egy nemzetközi kutatás például bebizonyította, hogy a férfiak által a nők sérelmére elkövetett erőszak csaknem 10 százalékkal növekszik, ha a kedvenc sportcsapat vereséget szenved. Ráadásul ha a csapat váratlanul kap ki, a férfiak még inkább hajlamosak elveszíteni a fejüket. Éppen ezért nagyon örülök annak a hollandiai kezdeményezésnek, amelynek keretében június 12 és július 31 között autópályák melletti óriási hirdetőtáblákon próbálják felhívni a figyelmet erre a problémára.

Egy másik elterjedt és félelmetes jelenség, amely gyakran együtt jár a VB-hez hasonló világeseményekkel, az emberkereskedelem térnyerése - különösen a nők és a lányok szexuális kizsákmányolása céljából. A kutatások azt mutatják, hogy ez az idei világbajnokságon sem lesz másként. Jól emlékszünk még a 2006-os németországi világbajnokságra, amelyen hatalmas bordélyházak okoztak botrányt, ahol szintén az emberkereskedelemnek áldozatul esett nőket kényszerítettek prostitúcióra. Akkor a PES Women több mint 23000 aláírást gyűjtött össze, melyet aztán átadtunk az Európai Bizottságnak, amelyben uniós intézkedéseket követeltünk az emberkereskedelem ellen. A világbajnokság mellett arra is szükségünk van, hogy a valódi vitát folytassunk szerte Európában, sőt, az egész világban a szexuális kizsákmányolásról, valamint annak fő oka, a prostitúció iránti igény csökkentésének lehetőségeiről.

Annak ellenére, hogy Dél-afrikai Köztársaság alkotmánya védi az emberi jogokat, az emberi méltóságot, a nemek közötti egyenlőséget valamint a nők és a gyermekek jogait, súlyos társadalmi, gazdasági, faji és nemi egyenlőtlenségek tapasztalhatóak az országban. Továbbra is nagyon magas a szegénység aránya a nők között Dél-Afrikában és a környező országokban, amely szélsőséges lépésekre kényszeríti őket a szegénységből való kilábalás érdekében.

A VB alatt az Emberkereskedelem Elleni Koalíció (CATW) azon munkálkodik, hogy megakadályozza, hogy újabb nők váljanak az emberkereskedelem áldozatává. A CATW Nozizwe Madlala-Routledge, Loveday Penn-Kekana és Mediatrice Barengayabo által vezetett dél-afrikai szervezete jogszabályok elfogadását szorgalmazza a nemi erőszak és az emberkereskedelem ellen. Ebben az évben kampányt szerveznek, melynek témája az emberi méltóság. Ennek keretében internetes aláírásgyűjtésbe is kezdenek, amelyhez az alábbi oldalon lehet csatlakozni. A kampány célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a fenti problémára. Az összegyűjtött aláírásokat a VB alatt át kívánják nyújtani a dél-afrikai elnöknek valamint a parlamentnek, ezzel is sürgetve a szükséges jogszabályok elfogadását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése