2010. június 4., péntek

Károlyi Mihály szobrának az Országház mellett a helye

Bizonyára sokakhoz eljutott a hír, hogy jobbikos politikusok csütörtökön délután egy fekete lepellel jelképesen "eltűntették" Károlyi Mihály szobrát a Parlament melletti téren. Budapesti elnökük szerint a Parlament tőszomszédságában nem lehet helye egy olyan ember szobrának, aki "nagy szerepet játszott a trianoni területcsonkításban és a nagyhatalmak terrordiktátumának sikerében". Tehát a szó valódi értelmében is el kell tüntetni. Úgy fogalmazott, hogy "Károlyi Mihály dicstelen és magyargyűlölő tevékenysége hozzájárult a Tanácsköztársaság hírhedté vált magyarellenes pogromrendszerének 133 napig tartó véres rémuralmához is."

Ezek a kijelentések joggal háborítanak fel minden magyar demokratát, akiknek kötelességük megvédeni Károlyi Mihályt. Részben mert Károlyi a magyar progresszió egyik kiemelkedő alakja, s részben mert semmi köze sincs a trianoni békediktátumhoz. A Jobbik szemében talán az a bűne, hogy nem volt jobboldali, horthysta, s nem volt híve Szálasinak sem.

A Jobbik szemlélete egyértelmű: bűnbakokat keresnek, és ezeket a magyar progresszió alakjaiban vélik megtalálni. Nem engedhetjük besározni Károlyi Mihály emlékét. Meggyőződésem, hogy szobrának méltó helye ott van a Parlament tőszomszédságában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése