2010. június 10., csütörtök

Az elmúlt hat hónap értékelése a spanyol esélyegyenlőségi miniszterrel

A múlt héten az Európai Szocialisták Párja Nőszervezete (PES Women) Madridban, a Spanyol Szocialista Párt (PSOE) székházában tartotta ülését, amelyet megtisztelt jelenlétével Bibiana Aido, Spanyolország esélyegyenlőségi minisztere is, akivel áttekintettük a spanyol elnökség hat hónapjának a szakterületen elért eredményeit.

Ezek közül is kiemelkednek a nőket érő erőszakkal szembeni uniós fellépés terén végbement fejlemények, amely témával a PES Women által, az "Én testemmel én rendelkezem" kampány keretében elfogadott nyilatkozat is foglalkozott.

Aido miniszter asszony emlékeztetett bennünket, hogy mind a 27 tagállam egyetértett abbban, hogy erre az igen elterjedt problémára közösen próbáljunk megoldást találni. Ennek érdekében március 8-án, nőnapon úgy határoztak, hogy létrehoznak egy európai megfigyelőközpontot, egy segélyvonalat és elfogadnak egy közösségi stratégiát, ezzel biztosítva a segítségnyújtást az erőszak áldozatává vált nők számára.

Eközben június elején a Bel- és Igazságügyi Tanács megvitatta az Európai Védelmi Határozatról szóló javaslatot, amelynek célja, hogy rögzítse az erőszak áldozatává vált nők számára biztosítandó védelem közös minimális szabályait. Sajnos azonban az Európai Bizottság akadályokat gördít ennek elfogadása elé. Ugyan összehívtak egy szakértői ülést a jogi akadályok feltérképezésére, azonban a Bizottság és a spanyol elnökség nem tudtak konszenzusra jutni abban a kérdésben, hogy milyen jogi alapra hivatkozzanak a kidolgozás alatt álló javaslatban. A spanyol elnökség - az Európai Parlament és 18 tagállam támogatását élvezve - tovább kíván lépni az Európai Védelmi Határozat ügyében. Reding biztos asszony azonban elfogadhatatlannak tartja a jelenlegi tervezetet. Remélem, hamarosan sikerül mindenki számára elfogadható megoldást találni, mivel az áldozatok védelmét garantáló intézkedések nem tűrnek halasztást.

A Tanács napirendjén szerepel továbbá az emberkereskedelem elleni fellépés uniós kereteit rögzítő irányelv is. Fel kell lépnünk a bűnözői hálózatok ellen és a hangsúlyt az emberkereskedelem áldozatává vált nők emberi jogainak érvényesítésére kell helyeznünk.

A spanyol elnökség június végén véget ér. Ekkor közzéteszik az elért eredményeket összefoglaló jelentést, amely lehetővé teszi, hogy a trió elnökség soron következő tagjai és az Európai Unió a megkezdett irányban haladhassanak tovább.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése