2010. június 7., hétfő

A hét - az Európai Parlamentben és azon kívül (2010. június 7-13.)

Az előttünk álló hét a képviselőcsoportok hete az Európai Parlamentben. Ilyenkor az egyes frakciók megvitatják a soron következő plenáris ülés napirendén szereplő ügyeket, hogy egységes álláspontot alakíthassanak ki ezekben a kérdésekben.

Képviselőcsoportom, az S&D-frakció a héten két ülést is tart, amelyekre egyébként a legtöbb esetben az Európai Parlament Antall Józsefről elnevezett brüsszeli épületében kerül sor. A megbeszélésen szó lesz az EU 2011-es költségvetéséről, a júniusi G20-as csúcstalálkozóról, és a pénzintézetek tervezett uniós felülgyeleti rendszeréről. Szerdai ülésünkre meghívtuk Poul Nyrup Rasmussent, az Európai Szocialisták Pártjának (ESZP) elnökét is, akivel a párt elnökségében immár hat éve kiválóan együtt tudunk működni.

Rendszeres időközönként a Parlament különböző szakbizottságai együttes ülést tartanak, amelyeket horizontális munkacsoportoknak nevezünk. A héten a „Polgárok Európája” elnevezésű munkacsoport ülésén veszek részt, amely az alkotmányügyi, a jogi, az állampolgári jogi és a petíciós bizottságok tagjaiból áll. A júniusi plenáris ülés napirendjén szereplő ügyeken kívül áttekintjük az egyes bizottságok asztalán heverő jelentéseket, így a polgári kezdeményezésről szólót is.

Kedden a Friedrich Ebert Alapítvány meghívására egy kilenctagú latin-amerikai delegáció érkezik Brüsszelbe, akikkel nemi esélyegyenlőségi és gender mainstreaminggel kapcsolatos kérdésekben fogok egyeztetni. Kíváncsi vagyok rá, hogy a világnak e távoli részén milyen kihívásokkal szembesülnek a szakemberek ezen a területen.

Hasonlóan fontos és aktuális kérdést, a válságból való kilábalás lehetőségeit vitatják meg azon a vitaesten, amelyet pártom, az ESZP rendez. A meghívottak névsorát (többek között Rasmussen elnök úr, Jo Leinen, a környezetvédelmi bizottság elnöke, Stephen Hughes, az S&D képviselőcsoport alelnöke, Stavros Lambrinidis, az Európai Parlament alelnöke) végignézve úgy gondolom, hogy egy érdekes és tartalmas beszélgetést fogunk hallani.

„Hol ér véget Európa?” – ez a címe annak a dokumentumfilmek, amelynek a bemutatójára meghívást kaptam Ivan Catalin képviselotársamtól. Az egyórás film az Európai Unió bővítésének következményeit próbálja bemutatni.


A hét végén az alkotmányügyi szakbizottság tagjaival Berlinbe utazom. A hivatalos programok keretében találkozunk Németország EU-ügyi miniszterével Werner Hoyerrel, a Bundestag európai integrációs bizottságának tagjaival, és sor kerül egy eszmecserére is neves, az EU-val foglalkozó német szakemberekkel is az uniós szintű demokráciáról és a nemzeti szuverenitás kérdéseiről. A hivatalos programokon túl felkeresem Sylvia-Yvonne Kaufmann egykori EP-képviselőt is - ő készítette az első jelentést a polgári kezdeményezésről, még a Lisszaboni Szerződés hatályba lépése előtt. Úgy gondolom, hogy joggal nevezhetjük őt a polgári kezdeményezés parlamenti „édesanyjának”, és reményeim szerint a beszélgetésünkből sok hasznos dolgot fogok tudni beleépíteni a most készülő jelentésembe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése