2010. május 31., hétfő

A hét - az Európai Parlamentben és azon kívül (2010. május 31-június 6.)

Európai parlamenti képviselőként rendkívül szerteágazó és izgalmas feladataim vannak és a parlamenti tevékenységeken kívül rengeteg külső rendezvényre is meghívást kapok, akár résztvevőként, akár előadóként. Szeretném, ha az érdeklődők bepillantást nyerhetnének EP-képviselői munkámba, ezért e blog oldalain hétről hétre össze fogom foglalni az elkövetkező napok számomra fontos eseményeit.

Hétfőn és kedden Madridban ülésezik a nemzeti parlamentek EU ügyekkel foglalkozó bizottságainak fóruma, a COSAC, ahol az Európai Parlamentet képviselem. A rendezvényen részt vesz José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök és Diego López Garrido európai ügyi államtitkár is, akivel az elmúlt hónapokban az EP-ben sokat dolgoztunk együtt. Úgy gondolom, hogy ez kiváló alkalmat jelent arra, hogy megköszönjem a spanyol elnökség munkáját. Elkötelezettségüknek köszönhetően jelentős előrehaladást érhettünk el egyes, szakterületeimhez kapcsolódó ügyekben. A spanyol elnökségnek a nemek közötti esélyegyenlőség terén elért eredményeit részletesen is meg fogjuk vitatni kedden, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének (PES Women) szerdai ülésén, amelyet szintén Madridban tartunk.

A héten az Európai Parlamentben bizottsági hét lesz: a parlment szakbizottságai tartanak üléseket, amelyeken megvitatják és elfogadják a plenáris ülés napirendjére kerülő jogszabálytervezeteket. Én három bizottságban vagyok érdekelt: első alelnöke vagyok az alkotmányügyi szakbizottságnak (AFCO), rendes tagja a nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságnak (FEMM) és póttagja a közlekedési és idegenforgalmi bizottságnak (TRAN).

Az alkotmányügyi bizottság napirendjén több rendkívül érdekes téma szerepel. Így például a polgári kezdeményezésről szóló jelentés, amelynek én vagyok az egyik témafelelőse. Emellett megvitatjuk Andrew Duff kollégám jelentését, aki az európai parlamenti választási rendszer reformját javasolja. A választási részvétel növelése érdekében szeretné például, hogy az eddigi gyakorlat helyett a választások valamennyi tagállamban két hétvégi napon kerüljön sor, és ne júniusban, hanem májusban. Szó lesz továbbá az Európai Külügyi Szolgáltatról valamint a Parlament és a Bizottság kapcsolatait rögzítő új keretmegállapodásról, továbbá tartunk egy összevont ülést is az állampolgári jogi bizottsággal (LIBE), amelynek témája az Európai Unió Demokratikus Gyakorlatának Megfigyelőközpontja (EUDO) által folytatott kutatási projektek bemutatása lesz.

Több ülést tart a közlekedési bizottság is, ahol a számomra legérdekesebb téma az intelligens közlekedési rendszerek kapcsolatos ajánlástervezet második olvasatbeli megvitatása lesz, amely témában az előző törvényhozási időszakban én is készítettem jelentést.  Második olvasatban szavaz a bizottság arról az ajánlásról, amely a légiutasokhoz hasonló módon garantálná az autóbusszal illetve hajókon utazók jogait. (A szavazáson ugyanakkor póttagként csak akkor vehetek részt, ha egy másik S&D-frakcióbeli kollégát kell helyesíteni.)

Végül, szombaton és vasárnap egy számomra nagyon kedves meghívásnak teszek eleget: Bonnban a Szociáldemokrata Nők Szövetségének kongresszusán fogok részt venni, ahol terveim szerint bemutatom a résztvevőknek a PES Women „Az én testemmel én rendelkezem” kampányát.

Az eseményekről természetesen részletesen be fogok számolni honlapomon is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése