2011. szeptember 26., hétfő

Újabb ország száll szembe a nők elleni erőszakkal


Szlovénia aláírta az Európa Tanács Nők elleni erőszak és családon belüli erőszak elleni küzdelméről és megelőzéséről szóló Egyezményét (CAHVIO). Örömmel látom, hogy az egyezményhez csatlakozó országok száma töretlenül gyarapszik.

Szlovénia elkötelezettsége a nőket érő erőszak elleni küzdelemben példaértékű más országok számára is. A nemek közötti egyenlőség, továbbá a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak visszaszorítása, valamint a megelőzés mindig is a szlovén szociáldemokrata kormány prioritásai között szerepelt.

A CAHVIO egy rendkívül hatásos fegyver, mivel  a nők elleni erőszak terén ez az első kötelező erővel bíró jogi dokumentum, amely nemcsak megteremti az európai szintű jogi kereteit az erőszak megelőzésének és az áldozatok védelmének, hanem segít megakadályozni azt is, hogy az elkövetők büntetlenül maradjanak. Nagyon erős nemi szemlélet érvényesül a szövegben, amely kimondja, hogy „az Egyezmény felhasználandó a nők elleni erőszak minden formája ellen, beleértve a családon belüli erőszakot, amely aránytalan mértékben sújtja a nőket”, továbbá, hogy „különös figyelmet kell fordítani a nemi alapú erőszak női áldozataira az Egyezmény intézkedéseinek átvételével”.

Az Egyezmény a nők elleni erőszak számos megnyilvánulási formáját nevesíti, úgymint kényszerházasság, női nemi szerv csonkítása, zaklatás, pszichikai és fizikai erőszak, valamint szexuális erőszak. Megállapít különböző eljárásokat a megelőzés érdekében, többek között „az előítéletes szokások, tradíciók és minden olyan gyakorlat felszámolása, amelyek a női alárendeltség természetességének téveszméjén, vagy a férfi-női sztereotípiákon alapulnak”. Bátorítja „a társadalom minden tagját, különösen a férfiakat és fiúkat, hogy aktívan működjenek közre az erőszak minden formájának megelőzésében” és támogassák „a nők megerősítésére irányuló programokat” csakúgy, mint az elkövetők felelősségre vonását.

Az egyezményben foglaltak egybeesnek legfontosabb követeléseinkkel. Már számos alkalommal szorgalmaztam az európai országok határozott fellépését a nőket érő erőszak elleni küzdelemben, legyen szó megelőzésről, segítségnyújtásról, védelemről vagy a szabályozás javításáról. Azért is támogatom elkötelezetten a CAHVIO-t, mert a nemi szempontok hangsúlyosan érvényesülnek benne.

A CAHVIO aláírására május 11-e óta van lehetőség. A dokumentumot mostanáig csupán 15 ország írta alá: Ausztria, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Izland, Luxemburg, Montenegró, Norvégia, Portugália, Szlovákia, Spanyolország, Svédország, Macedónia és Törökország. Szlovénia a tizenhatodik aláíró.

Bátran bíztatom az Európa Tanács többi tagállamát is az Egyezmény aláírására, konkrét lépést téve ezzel a nőket érő erőszak elleni küzdelemben. Felszólítom továbbá az Európai Uniót is, hogy vegye át az Egyezmény tartalmát. Amíg Viviane Reding biztos azon ígéretének teljesítésére várunk, hogy európai stratégia születik a nők elleni erőszakkal terén, a CAHVIO aláírása határozott jelzés lenne az Európai Bizottság elkötelezettségének kifejezésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése