2011. szeptember 20., kedd

Ragadós példa? Gondolatok az első női dán miniszterelnök győzelméről


Helle Thorning-Schmidt minapi győzelme a dániai választáson nemcsak a dán állampolgárok győzelme, hanem az európai szociáldemokratáké is. Az általa vezetett „Vörös Blokk” koalíció szerezte meg a képviselői helyek többségét a 179 tagú dán parlamentben, a Folketingben.

Szívből gratulálok Helle-nek a győzelemhez! Nagyon bíztató jel ez a szociáldemokrata pártok családja számára szerte Európában! Manapság, amikor megszorításokkal és konzervatív változásokkal szembesülünk, Helle győzelme reményt és magabiztosságot ad azoknak, akik bíznak a haladó értékekben - az egyenlőségben, az igazságosságban, a szolidaritásban és a szociális fejlődésben. Ahogyan azt a hatalmas siker után Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialisták Pártjának elnöke is mondta: „Harcoljunk, higgyünk!”.

Ne felejtsük el azt sem, hogy győzelmével Helle Dánia első női miniszterelnöke lett. Ez minden európai nő számára fontos és erőteljes üzenet! Szerte a világon 25 állam élén áll nő – ezek közül 8 az Európai Unió tagja -, és a dán győzelem egy újabb előrelépést jelent abban, hogy a bennünket megillető mértékben vehessünk részt a politikai életben is. Örömmel tapasztalom azt is, hogy a szociáldemokrata pártok az Európai Unióban mindenütt hangsúlyosan figyelembe veszik, hogy különböző testületeikben a nők és férfiak egyenlő arányban legyenek jelen. Annak fényében, hogy jövőre választások lesznek Franciaországban, Olaszországban, majd később Németországban – nem is kívánhatnék mást, minthogy a későbbiekben is minél több helyen a progresszív jelöltek és különösen a progresszíven gondolkodó nők győzzenek!

A gazdasági, szociális és politikai viszonyok Európában és azon belül Dániában is változnak. A pénzügyi – és gazdasági válság kíméletlen hatással van minden férfira és nőre, növeli a gazdagok és szegények közötti különbséget, és bizonytalanságot teremt, miközben a konzervatív kormányok képtelenek a probléma hatékony kezelésére. Sőt mi több, a konzervatívok által bevezetett megszorító intézkedések súlyos következményekkel járnak az európai állampolgárokra nézve, és még súlyosabban hatnak a nőkre. De Helle nem fél megmutatni, hogy mi igenis képesek vagyunk felépíteni egy másik Európát!
Meg vagyok győződve arról, hogy ugyanazzal az eltökéltséggel, hajthatatlansággal és energiával fog dolgozni Dánia és a dán állampolgárok boldogságáért, ahogyan azt eddig is tette. A legjobbakat kívánom neki. És természetesen azt, hogy minél több ország kövesse a dán példát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése