2011. szeptember 29., csütörtök

Még Namíbiában is jobb nőnek lenni

A Newsweek című folyóirat nemrég tette közzé felmérését, amely azzal foglalkozott, hogy 2011-ben a világ melyik pontján a legjobb nőknek lenni.

Összesen öt szempont alapján osztályozták a 165 országot. Egyrészt az igazságszolgáltatás felől: mennyire védik meg a törvények a nőket az otthoni erőszaktól, a kiskorúakat a házasságkötéstől, és a házasságon belüli erőszaktól? Áttekintették az egészségügy helyzetét, a gyermekágyi halálozások arányát, a HIV fertőzöttek számát, a csecsemőhalandóságot, valamint a biztonságos abortusz lehetőségének meglétét és a szakképzett egészségügyi dolgozók számát is. Az oktatásban a színvonalat, műveltséget, és a nemek iskolai arányát figyelték, a munkaerőpiacon a nők százalékos arányát, a nemek közötti fizetésbeli különbségeket, a nemek megoszlását iparágaktól függően, és a karrierlehetőséget. Végül elemezték a nők részvételét a politikában, az ország irányításában – ideértve a legfelsőbb pozíciókat is.

A lista elejét olvasva, nem igazán ért meglepetés. Természetesen magasan vezetnek az észak-európai államok. Izland a maximálisan elérhető száz pontot kapta. Azonban ahogy haladtam lefele, egyre jobban hatalmába kerített a nyugtalanság. Először feltűntek szomszédaink: Csehország, Szlovákia, Románia, de szépen lassan előkerült Moldova, Macedónia, vagy a harmincnegyedik helyen az Európa utolsó diktatúrájaként aposztrofált Fehéroroszország is. Mi azonban még mindig sehol nem voltunk. Próbáltam magam azzal nyugtatgatni, hogy biztosan valami elgépelés történt, esetleg Magyarország valamilyen okból nem került a vizsgált államok közé. 

Azonban a lista kétharmadánál – közvetlenül a távol-keleti Laosz és Afrika egyik legszegényebb országa, az egykor magyar királlyal is büszkélkedő Madagaszkár között –megtaláltam hazánkat. A nem túl imponáló 58 pontunkat elsősorban az igazságszolgáltatás és a politika területén elért rendkívül gyenge eredményeinknek köszönhetjük.

Ha a politikai részbe gondolunk bele, bizony nincs is min csodálkoznunk. Máig az MSZP az egyetlen parlamenti párt, amely a nemek közötti egyenlőség jegyében, már évekkel ezelőtt bevezette a női kvótát. Négytagú európai parlamenti delegációnkban is három hölgy ül! Eközben az Országgyűlésben a nők aránya még a nyolc százalékot sem éri el, ami miatt bizony van mit szégyenkeznünk, különösen, ha olyanokat olvasunk, hogy a fekete-afrikai Ruandában a törvényhozásban a nők aránya ötven százalék felett van!

A mi kormányunkban miniszteri szinten egyáltalán nincsenek nők, és alsóbb szinteken sem mindig lehetünk büszkék nőtársainkra. A KDNP-s Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár például – sok más jobboldali politikus mellett – egyáltalán nem mondható a kormány éke-virágának.

A felmérés újabb szomorú bizonyítéka annak, hogy bizony van bőven mit tennünk Magyarországon a férfiak és nők közötti egyenlőség eléréséért. Nemcsak a bérkülönbségek, de az élet minden más területén is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése