2011. szeptember 25., vasárnap

A 2014-es európai választásra készülve

A hét az Európai Parlamentben és azon kívül (2011. szeptember 19-25.)

Kétségkívül a plenáris ülések jelentik az EP tevékenységének leglátványosabb részét, azonban a strasbourgi hetek közötti időszakokban is feszített tempójú munka zajlik a parlament brüsszeli épületeiben. Már amikor használhatjuk erre: hétfőn kora délután tűz ütött ki az EP ülésterme közelében, ami áramszünetet okozott az európai negyed jó részében. A munkavédelmi előírások alapján, a képviselőknek és a több száz parlamenti dolgozónak el kellett hagyni az épületeket, így több, aznapra tervezett szavazást és bizottsági ülést is el kellett halasztani.
Rohamosan közeledik 2012 áprilisa, amikor az európai polgári kezdeményezésről szóló rendelet életbe lép. Ezt az időt arra kell felhasználnunk, hogy a polgárok lehető legszélesebb körét tájékoztassuk arról, milyen lehetőségeket ad az új eszköz a kezükbe. Éppen ezért nagy örömmel vettem részt szerdán a Nők és az európai polgári kezdeményezés elnevezésű konferencián, ahol részletesen beszámoltam a polgári kezdeményezésről szóló szabályozás kialakításának egyes lépcsőfokairól.

Eközben az Európai Szocialisták Pártja még inkább előre tekint, és már 2014-re készül: 2010 decemberében varsói kongresszusunkon létrehoztunk egy munkacsoportot, amelynek feladata, hogy megfelelő jelöltet találjunk az Európai Bizottság elnöki posztjára a következő európai választásokra. A munkacsoport tevékenysége hamarosan a végére ér. Az utolsó előtti alkalommal most csütörtökön Dublinban találkoztunk. Míg korábban a vezető és mértékadó politikai pártok között egyetértés volt az európai együttműködés alapvető kérdéseiről, mára a helyzet gyökeresen megváltozott. Különösen a válság óta tapasztalható, hogy az európai ügyek az egyes tagállamokban hangsúlyosabban jelennek meg a közbeszédben, és ezzel párhuzamosan egyre nőnek a különbségek az európai szintű progresszív és konzervatív politikai erők között. A célunk, hogy ezeket a különbségeket a választók előtt is nyilvánvalóvá tegyük, amelyhez mindenekelőtt – átláható és demokratikus folyamat eredményeként kiválasztott – megfelelő jelöltet kell találnunk az Európai Bizottság élére. Nagyon fontos, hogy a jelölési folyamatban végig szem előtt tartjuk az esélyegyenlőségi szempontokat, hiszen az ESZP célja, hogy növekedjen a magas politikai pozíciókban lévő nők száma.

Szombaton pedig – már Magyarországon, Ercsiben – a Friedrich Ebert Alapítvány és az általam vezetett Nők a Valódi Esélyegyenlőségért Alapítvány közös regionális rendezvénysorozatának első eseményén vettem részt. Az előadásokkal az a célunk, hogy minél több nőt készítsünk fel a közéleti szereplésre. Az ercsi konferencián többek között Kolláth György alkotmányjogásszal, Demeter Judittal, az Egyenlő Bánásmód Hatósága egykori elnökével, valamint Kazvinszky Barbara újságíróval és bloggerrel együtt tartottunk előadást a nagy számban jelen lévő érdeklődőknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése