2011. szeptember 13., kedd

Újabb konzervatív jogfosztás: veszélyben a nők szabadsága


Annak ellenére, hogy a 21. században élünk, Európa konzervatívjai a szexuális és reproduktív egészségügyi jogok terén továbbra is egy jópár évtizeddel ezelőtt véget ért és meghaladottá vált világot igyekeznek visszacsempészni.

Magyarországon például az új Alaptörvénybe írta bele a kormányzó jobboldal, hogy az emberi életet a fogantatástól kezdve védelem illeti meg. Ezzel a kormánypártok - illeszkedve a szélsőjobboldal követeléseihez - a nők azon jogának a korlátozását készítik elő, hogy azok szabadon mérlegelhessék az abortusz lehetőségét, akkor, ha nem látnak más megoldást. Nemrég pedig az Európai Parlamentben is szó volt arról a sokkoló reklámkampányról, amellyel  a magyar kormány bűntudatot keltve igyekezett “lebeszélni” a kényszerhelyzetben lévő nőket az abortuszról.

Eközben Lengyelországban egy olyan törvényjavaslatról szavazott a parlament, amely a terhességmegszakítás minden formáját bűncselekménnyé nyilvánítota volna. Szerencsére leszavazták az ötletet, azonban még a jelenlegi lengyel szabályozás is a legszigorúbbak közé tartozik Európában, a máltai és az ír előírások után. Aggasztónak tartom, hogy a lengyel szavazás kimenetele csak pár szavazaton múlott: 191-en ellenezték a szigorítás, míg 189-en támogatták azt. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy éppen ez a két ország töltötte, illetve tölti be 2011 folyamán az Európai Unió Tanácsa soros elnöki tisztét, így a rossz példájuk még nagyobb figyelmet kap Európa szerte.

De a helyzet az EU más részein sem felhőtlen: Nagy-Britanniában az egyik konzervatív képviselő arra tett javaslatot, hogy az abortuszt megelőző kötelező tanácsadást a beavatkozást elvégző közhasznú szervezetek orvosai helyett külön erre célra alkalmazott szakemberek végezzék. A képviselő álláspontja szerint csak a független tanácsadói hálózattal lehet biztosítani a nők döntési szabadságát, azonban én sokkal inkább úgy látom, hogy ezzel terhesség-megszakításokat végző közhasznú szervezetek állami támogatásának megnyírbálását készítik elő. Arról nem is beszélve, hogy ezzel egy újabb bürokratikus akadályt gördítenek az abortuszra kényszerülő nők elé. Sokat elárulhat a képviselő valódi szándékairól, hogy korábban már többször is hangot adott az aborutsz korlátozását és feltételeinek szigorítását szorgalmazó nézeteinek.

Ezek a példák jól szemléltetik az Európa szerte tapasztalható konzervatív szellemiségű visszalépéseket, amelyek fenyegetést jelentenek a nők szexuális és reproduktív egészségügyi jogaira is. Ez a vita messze túl mutat a nők szabad döntéshez való jogán: a szexuális és reproduktív egészségügyi jogok védelme csak a megfelelő oktatással, a nemi úton terjedő betegségek megelőzésével, a nem kívánt terhességek megakadályozásával valamint a szexuális zaklatásals és a nemi alapú erőszakkal szembeni fellépéssel biztosítható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése