2012. március 14., szerda

A nők is számítanak!


Az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezete a fiatalok közötti munkanélküliséget nők és férfiak közötti egyenlőség oldaláról közelíti meg 

A Nemzetközi Nőnap előtt, az ESZP Nőszervezete az egyenlőtlen munkaerő-piaci hozzáférés okaira fordította figyelmét. Hangsúlyozták, hogy konkrét intézkedések bevezetésére van szükség, annak érdekében, hogy meg tudjanak küzdeni ezzel a problémával.

Március 5.-én Gurmai Zita az ESZP Nőszervezetének elnöke, baloldali fiataloknak mondott beszédet az ECOSY (Fiatal Európai Szocialisták) téli egyetemén, amelyben ismertette az ESZP kampányát " A Te jövőd, az én jövöm: A nők is számítanak!" szlogennel.

A kampány az Európai Ifjúsági Garancia alkalmazására szólít fel, amely megoldást jelenthet a munkanélküli fiatalok számára. Emellett Gurmai Zita kiemelte, hogy a nőket súlyosabban érinti a fiatalok közötti munkanélküliség, és ennek hosszú távú hatásait említette.

Gurmai Zita elmondása szerint az ESZP Nőszervezete teljes mértékben támogatja az ESZP idei kampányát, hogy a fiatalok munkanélkülisége megoldódjon. A valóság, amely nemcsak 1-2 fiatalt érint Európa néhány országában. "Az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezete elnökeként ki szeretném emelni, hogy a munkanélküliség a nemek között eltérően jelentkezik a fiatalok körében.  Eközben a számadatok nem nyújtanak elég felvilágosítást számunkra a fiatal nők közötti munkanélküliség speciális okairól és a hosszú távú hatásairól, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagynunk. Nekünk kell megneveznünk a speciális okokat, hogy megelőzzük a bér-szakadék további mélyülését, és a dolgozó nők számának csökkenését. Ilyen speciális ok például, az oktatás- és munkaerő-piac területén jelentkező szegregáció, illetve a magánélet és a munkahely közötti egyensúly hiánya."

Az ESZP Nőszervezete javaslata tartalmazza, hogy az iskolákban sokkal inkább a nemek szerint differenciált képzés fejlesztésére van szükség valamint kapacitásépítésre. Tréningeket kell tartani, amelyek a nők készségeit fejlesztik, illetve új munkahelyeket kell teremteni - elsősorban zöld munkahelyeket, illetve a nők és férfiak gondozása területére irányulókat. Továbbá a javaslat szerint erősíteni kell a politikákat, hogy a magánéletet és a hivatást jobban össze lehessen egyeztetni, különösen az európai szintű anyasági irányelv alkalmazásán keresztül.

Március 8.-án az ESZP Nőszervezete csatlakozik a "Nők a hídon" elnevezésű nemzetközi kampányhoz, ami a nemek közötti egyenlőséget hirdeti. Ebben az összefüggésben az ESZP Nőszervezete támogatni fogja az Európai Ifjúsági Garanciát és rávilágít a fiatal munkanélküliek arányának egyenlőtlen megoszlását nők és férfiak között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése