2012. március 14., szerda

Európai Ifjúsági Garancia mellett a Nők is számítanak


A nemzetközi nőnap alkalmából megrendezett rendezvényen, dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, egyben a Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke, kihangsúlyozta az Európai Ifjúsági Garancia fontosságát. A munkanélküli fiatal nők számának gyors növekedése mély és tartós társadalmi hatást eredményezhet. Dr. Gurmai Zita az Európai Szocialista fiatalok téli Egyetemén továbbította az üzenetét a fiatalok számára.

Dr. Gurmai Zita az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke elmondta, hogy a fiatalok foglalkoztatására irányuló kampányuk, egy szociális igazságossági kérdés, amely különösen a nők számára fontos.

Teljes körű káoszt eredményez, hogy az európai döntéshozóknak az Európai Bizottság közelmúltban tett bejelentésére kell figyelniük, miszerint kvótarendszert vezetnének be a tanácsteremben.
"A tárgyalótermeken kívüli élet, az ahol a válság valóban pusztítja a nők életét. Nemzetközi Nőnap alkalmából olyan hétköznapi nőkre kell koncentrálnunk, akik azért harcolnak, hogy elfogadtassák magukat, megtalálják a munka és magánélet egyensúlyát, vagy csak egyszerűen munkát találjanak maguknak,” mondta dr. Gurmai Zita.

Dr. Gurmai Zita a ESZP Nőszervezetének elnöke, kiemelte a nemek közötti egyenlősség perspektívájának fontosságát, a kampány szlogenje: "a te jövőd az én jövőm”. Felmérések szerint a nők többsége túlképzett és alulfizetett, a nők körében a munkanélküliség aránya magasabb, és nagyobb eséllyel olyan munkát találnak, melyeket nem végeznek szívesen.

Az ESZP javaslat célja, hogy felvegyük a harcot az oktatásban és a munkaerőpiacon jelentkező nemi szegregációval szemben, és összeegyeztethető legyen a munka és a magánélet. A javasolt fejlesztések, rendkívül pozitív hatással lesznek a növekedésre, valamint biztosítani tudja a nők számára a gazdasági függetlenséget, az élet minden szakaszában.

Ausztriában és Finnországban már sikeresen bevezetett Európai Ifjúsági Garancia, amely egy fiatalokon alapuló új társadalmi szerződés - létrehozásához csupán 10 milliárd fel nem használt EU-s forrásra lenne szükség. Európa számára jobban megérné ez a garancia alap, mint az az évi 100 milliárd eurós kiadás, amivel a fiatal munkanélkülieket támogatják, mondta Dr. Gurmai Zita.

A tervezet szerint a képzés befejezését vagy a munkanélkülivé válást követő négy hónap után álláslehetőséget vagy további oktatási lehetőséget kell kínálni minden fiatal számára nemtől függetlenül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése