2011. július 25., hétfő

Brüsszel után

A hét az Európai Parlamentben és azon kívül (2011. július 18-24.)

Az utolsó bizottsági hetet követően az Európai Parlament brüsszeli épülete is elnéptelenedett: hivatalos programot legközelebb csak augusztusban fognak szervezni. Nagyon örülök, hogy ilyenkor a felszabaduló időnek köszönhetően könnyebben mondhatok igent olyan meghívásokra is, amelyekre a zsúfoltabb időszakokban nem jutna idő.

Dacára az EP-beli nyári szünetnek, a hetet még Brüsszelben kezdtem: hétfőn az Európai Bizottság magyar tagjával, Andor Lászlóval találkoztam. A szociális ügyekért felelős biztossal az európai nyugdíjrendszerek reformjáról egyeztettünk. A nyugdíjasok aránya a munkavállalókhoz képest folyamatosan emelkedik Európában, ezért a nyugdíjrendszerek fenntarthatósághoz reformokra van szükség. A tavaly lezajlott konzultációt követően a Bizottság még az idén közzétesz a nyugdíjakról szóló fehér könyvét. Év elején a PES Women, az Európai Szocialisták Párjta Nőszervezete kampányt indított azért, hogy a nyugdíjreform során a nők érdekeit is vegyék figyelembe. Tarthatatlan a jelenlegi állapot, amely gyakran bünteti őket a nőket a családjukért vagy a társadalomért végzett munkájukért.

A hét hátralévő részét - a Friedrich Ebert Alapítvány meghívására - Uruguayban töltöttem, ahol több, esélyegyenlőséggel foglalkozó rendezvényen is részt vettem. A helyi progresszív képviselők, illetve a Mercosur Parlament tagjainak társaságában a nők politikai életbe való bevonásáról tartottunk szemináriumokat és eszmecserét. Habár ezen a téren még itthon, Európában is bőven van tennivalónk, az itt szerzett tapasztalataink hasznosak lehetnek dél-amerikai kollégáink számára. Ugyanakkor mi is értékes ismereteket szerezhettünk itt: az uruguayi női képviselők fontos eredményeket értek el az elmúlt években annak köszönhetően, hogy párthovatartozástól függetlenül összefogtak a nők helyzetének javítása érdekében.  A szerte Dél-Amerikából érkezett képviselőknek, akadémikusoknak és esélyegyenlőségi aktivistáknak köszönhetően nagyon intenzív és tanulságos napokat tölthettem itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése