2011. március 29., kedd

Michelle Bachelet az Európai Parlamentben

Március 24-én Michelle Bachelet, az ENSZ társadalmi nemek esélyegyenlőségével és női jogokkal foglalkozó szervezetének (UN Women) vezetője, egykori chilei elnök, Brüsszelbe látogatott az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának vendégeként. Az ülés előtt volt szerencsém személyesen is találkozni vele.

Bachelet asszony felvázolta a UN Women elkövetkező évekre szóló prioritásait. Személyében egy rendkívül motivált és ambiciózus hölgyet ismertem meg, azonban ne várjunk tőle csodát, mert annak csak csalódás lesz a vége. Azért, hogy a UN Women a nők mindennapi életét befolyásoló tényezővé válhasson, hosszú utat kell még bejárnunk, amelynek során szükség van mind a nők, mind a férfiak részvételére. Az igazi kihívást a szervezet számára az, hogy érzetesse a hatását New Yorktól kezdve Kairón és Jaipuron át egészen Port-au-Prince-ig. De sajnos ez nem megy egyedül. Egyetértettünk, hogy külön források biztosítása szükséges a női szempontok horizontális, minden szakpolitikára és a költségvetésre is kiterjedő érvényesítéséhez. Gondos figyelemmel fogom követni a UN Women forrásait is, hiszen Bachelet utalt arra, hogy a szervezetnek egyenlőre több a feladata, mint a tőkéje.

Szó esett az esélyegyenlőségi szempontok minden területre kiterjedő érvényesítéséről is. Az elnök asszony elmondta, hogy a feminizmus előfutárai közül sokan csalódnának, ha tudnák, hogy az esélyegyenlőségért folytatott több évtizedes küzdelmet követően még mindig szükség van egy külön szervezetre a női jogok érvényesítéséhez. A "gender mainstreaming" önmagában nem elég, bár elég széles fogalmat takar. Ezzel én is egyet értek; sajnos való igaz, hogy mind a mai napig külön kell kezelni a női esélyegyenlőséget, és igenis kellenek különálló intézmények, amelyek a női jogokért küzdenek. Nem elég, hogy a világ egyes részein még ma sem biztosítottak a nők jogai, de Európa legfejlettebb országaiban sem magától értetődő az egyenjogúság.

Különösen örültem annak, hogy Michelle Bachelet kiállt a kvóták alkalmazása mellett. Aggályát fejezte ki a nők politikai képviselete tekintetében, és elmondta, hogy eddig ezen a területen értük el a legszerényebb eredményeket. Az EU-nak, és a szociáldemokratáknak kötelességük, hogy jó példával járjanak elől és mihamarabb vezessenek be kvótákat. Én már korábban is kifejtettem: elég a szocialisták és a szociáldemokraták esélyegyenlőség iránti ál-elkötelezettségéből. Kötelező célkitűzések és intézkedések kellenek. A nemek közötti esélyegyenlőségnek egy olyan vezérelvnek kellene lennie, ami meghatározza a pártunk profilját, és hangsúlyosan megkülönböztet minket más pártcsaládoktól. Példát kellene mutatnunk ezen a téren, és segíteni Bachelet asszonyt, hogy a UN Women a munkája által egy sikeres és meghatározó intézménnyé válhasson.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése