2010. november 12., péntek

Íme a jelentés - jöhetnek a módosítók

Az elmúlt hét rendkívül fontos volt az európai polgári kezdeményezésről szóló jelentésünk szempontjából: kedden néppárti jelentéstevő társammal, Alain Lamassoure-ral bemutattuk a Parlament alkotmányügyi szakbizottságában a jelentéstervezetet. Sok képviselőtársam számára már nem volt újdonság a dokumentum, hiszen az elmúlt hónapokban számtalan egyeztetést lefolytattunk politikusokkal és szakemberekkel, hogy megtudjuk, milyennek szeretnék látni a Lisszaboni Szerződés által létrehozott új jogi eszközt, pontosabban
annak végrehajtási szabályait. A képviselők szélesebb köre és a további érdeklődők azonban most találkozhattak először a dokumentummal.

A képviselőknek jövő hétfőig van idejük arra, hogy módosító indítványokat fogalmazzanak meg a jelentéshez, amelyekről - és a jelentés egészéről - november utolsó napjaiban fogunk szavazni a bizottságban. Az elkövetkező három hétben intenzív egyeztetésekre kerül sor az egyes képviselőcsoportokon belül, illetve azok között, hogy kialakíthassák a legapróbb részletekre is kiterjedő módosító indítványokról a lehető legszélesebb körű egyetértést - vagy elutasítást - ami garantálja, hogy a jelentés egészének elfogadása is zökkenőmentesen menjen. Nagyon izgalmasnak ígérkezik ez az időszak is, hiszen nemcsak a más pártok képviselőit kell megnyerni a javaslat egyes elemeihez, de elmondhatom, hogy a saját frakciónkon belül is maradtak még vitás pontok. A most bemutatott tervezett - habár hosszú egyeztetések eredménye - elsősorban a két jelentéstevő, illetve a többi szakbizottság témafelelőseinek álláspontját tükrözi, (köztük Göncz Kinga magyar képviselőtársamét, aki az állampolgári jogi bizottság részéről véleményezte a javaslatot), így természetesen előfordulhat, hogy a parlamenti többség lényeges változtatásokat fog eszközölni a szövegen. Ha a többség javító szándéka felelősségteljes politikusi magatartással fog párosulni, biztosak lehetünk benne, hogy a Parlament a polgárok számára lehető legjobb megoldást fogja elfogadni a decemberi plenáris ülésen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése