2010. november 18., csütörtök

Nők a munkaerőpiacon: férfiaknak áll a világ

A legtöbb munkahelyen a mai napig óriási hátránnyal indulnak a nők a férfi kollégáikkal szemben. Gurmai Zita EP-képviselő szerint a probléma hátterében a nemi sztereotípiák és a megszakított karriervonalak állnak.
Az európai országok nagyobb részében a munkahelyeken különbséget tesznek nők és férfiak között. Gurmai Zita, EP-képviselő elmondta, hogy a dolgozó nőkkel szembeni diszkriminációnak két fajtája van: tényleges és rejtett.
Az első abban nyilvánul meg, hogy például hiába dolgozik ugyanabban a feladatkörben egy férfi és egy nő, a férfi mégis többet keres. Ezeket az eseteket mind az EU, mind pedig a magyar törvények elítélik. A probléma ott kezdődik, hogy a nőknek csak egy kis része mer a hatóságokhoz fordulni, és sokan még az eljárás megkezdése előtt visszavonják a feljelentésüket. A rejtett megkülönböztetést ezzel szemben sokkal nehezebb bizonyítani: például az illetékesek nem akarják előléptetni a nőt, mert a közeljövőben gyermeket szeretne.
A képviselő szerint a probléma hátterében a ne­mi sztereotípiák és ­a megszakított karriervonalak állnak. Az egész a pályaválasztáskor kezdődik, amikor a lányok egy része hiába tehetséges, nem mer férfiasnak tartott foglalkozásokat választani. Másrészt szülés után a kismamák minél több időt töltenek otthon a babával, annál jobban veszítenek a munkaerőpiaci értékükből.
A diszkrimináció megszüntetéséhez a társadalom alapvető gondolkodását kellene megváltoztatni. Gurmai Zita a norvég példát emelte ki, ahol a munka összhangban áll a családi élettel, és a férfi is aktívan része a családnak: ha kell, büszkén kiveszi a szülési szabadságot, vagy otthon marad a beteg kisgyerekkel.
Ezenkívül hozzátette: olyan szabályozásra lenne szükség, ahol ha kell, kvótákat alkalmaznának, vagy állami támogatásokkal segítenék a nőket alkalmazó vállalatokat. Emellett a gyengébbik nem versenyképességét is növelni kellene: arra kellene ösztönözni az anyukákat, hogy a gyermek születése után 5-6 hónappal menjenek vissza dolgozni, mert minél többet várnak, sajnos a későbbiekben annál nehezebben illeszkednek vissza. Ehhez, mint mondta, természetesen elengedhetetlen az óvodai-bölcsődei szolgáltatások fejlesztése, a generációk közötti együttműködés erősítése, de az is, hogy a férfiak többet foglalkozzanak a családjukkal és a ház körüli teendőkkel.
Egy nevét elhallgató, vezető beosztásban dolgozó nő
Tapasztalatom szerint nem mindegy, hogy a munkaadóm hazájában milyen a nők helyzete: a jelenlegi alkalmazóim Skandináviából jöttek, és ez sokat segít. A franciák és az olaszok nem szeretik a női vezetőket. Ott jobb, ha nem derül ki – látom a hibáikat.
Ha szólok, nekem rossz, ha nem szólok, akkor is érhet szemrehányás – miért nem vettem észre. Skandináviában a női munkaerő megítélése a teljesítményre összpontosul, ahogy ők mondják: genderneutral. Ez azonban nem teljesen igaz: számít a megjelenés, és persze jobb, ha soha sem derül ki, hogy van családom. A férfi kollé­gák többségénél a feleség elvégzi azt, amit nálunk otthon nekem kell. Egy rendkívüli családi ese­mény, beteg gyerek, ­szülők halála szavakban megértésre talál, de inkább ne forduljon elő. Ha jutalomosztás van, vagy külföldi utazás, esetleg kedvezményes juttatások – nem én jutok az eszükbe.
Másik lehetőség:a nő mint vállalkozó
A SEED Alapítvány és a Budapest Bank a Dobbantó program keretében kis- és mikrovál­lalko­zási ismeretekről tart tréninget nőknek. A jelentkezők között szép számmal akadnak gyakorló vállalkozók, de vannak teljesen kez­dők is.
Horváth ­Anna projektmened­zser elmondása szerint a nők sokszor olyan vállalkozásokat indítanak el, amelyek családdal, gyermekkel, divattal vagy szépségápolással foglalkoznak, de emel­lett rengetegen küzdenek önbizalomhiánnyal, és nehezen mernek belevágni.
Viszont ha ezeken a problémákon túllen­dül­nek a hölgyek, akkor legalább olyan sikeresek lesznek, mint a férfiak.
Az eredeti cikk a Metropol 2010. november 17-i számában jelent meg.

1 megjegyzés:

  1. Jómagam ott voltam ma az S&D és a Friedrich Ebert Stiftung mai közös rendezvényén, és bár eddig is kiálltam a nők esélyegyenlőségéért, ma lélekben én is harcos feministává váltam. :)

    Egyvalamit azonban hozzátettem volna az elhangzottakhoz: való igaz, hogy a nők konyhához láncolását meg kell akadályozni. Főleg, mióta - a felemás emancipáció következtében - a nők is ugyanúgy ledolgozzák a maguk nyolc óráját a munkahelyen, majd utána odahaza is éppen annyi munka szakad rájuk.

    Éppen ezért az esélyegyenlőségi törekvések másik fele az, hogy a férfiakban is tudatosítsuk, hogy ahol és akikkel élnek, az ugyanúgy az ő otthonuk, ő gyerekük, ő családjuk - tehát a háztartási munkákból is épp ugyanolyan mértékben, ugyanannyi ráfordított idővel, energiával és felelősséggel kell kivenniük a részüket.

    Arról talán volt is ma szó, hogy számos EU-országban, így Magyarországon is már az apa is elmehet GYES-re, míg az anya dolgozhat tovább. Ám ez csak az első lépés - az archaikus társadalmi szerepek újraformálásához alapvetően személet- és normaváltásra volna szükség. Ez ugyan minimum több évtizedes folyamat, de ha a baloldal fölveszi és határozottan megmarkolja ezt a zászlót, akkor az nagyban elősegítheti a haladást.

    VálaszTörlés