2010. szeptember 30., csütörtök

Millenniumi fejlesztési célok az anyák védelmében

Szeptember 22-23. között a világ vezetői New Yorkban csúcstalálkozót tartottak, amelynek fő témája a millenniumi fejlesztési célokban foglaltak megvalósításának értékelése volt. A 2001-ben elfogadott célok elérése érdekében az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezte (PES Women) is igyekszik kivenni a részét az előttünk álló feladatokból.

A Millenniumi Fejlesztési Célok nagyon fontosak a nők szempontjából is: komoly előrelépést jelentenek a nemek közötti esélyegyenlőség, az AIDS elleni küzdelem és a kismamagondozás terén egyaránt. Öt év maradt a millenniumi fejlesztési célok megvalósítására, de egyre valószínűbb, hogy azokat nem fogjuk tudni 2015-re teljesíteni.

Nagy örömmel fogadtam, hogy „az én testemmel én rendelkezem!" kampány keretében a portugál kolléganőm, Elza Pais elindított egy kezdeményezést, amely a várandós kismamákat fenyegető egészségügyi kockázatokra hivatott felhívni a figyelmet. Az „Aki életet ad, ne veszítse el sajátját" elnevezésű kampány célja, hogy felhívja a figyelmet az afrikai nők helyzetére, akik a várandóság és a szülés alatt súlyos egészségügyi kockázatoknak vannak kitéve: 16 afrikai nőből egyet fenyeget a kockázat, hogy életét veszti a szülés közben fellépő komplikációk miatt. Európában csak minden 2800. nőt fenyeget ez a veszély.

Nem ez az első alkalom, hogy az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezete felemeli a hangját a terhes nők védelméért.  „Az én testemmel én rendelkezem" kampányunkban világszerte igyekeztünk felhívni a figyelmet a várandós nők egészségének megóvására. Az ENSZ 536 000-re becsüli azoknak a nőknek és fiatal lányoknak a számát évente, akik terhesség vagy szülés közben, illetve a születést követő hat hétben fellépő komplikációk áldozataivá válnak. Évente 68 000-re tehető azoknak a nőknek a száma, akik nem megfelelő terhességmegszakító beavatkozás következtében életüket vesztik, és legtöbbjük a fejlődő országok valamelyikében esik áldozatául ilyen műhibáknak. A 21. században ez teljességgel elfogadhatatlan!

Az is tarthatatlan, hogy a Millenniumi Fejlesztési Célokat tekintve az anyák védelmére vonatkozó célkitűzés terén tapasztalhattuk a legkevesebb fejlődést. A jelenlegi válság pedig tovább ronthat a helyzeten. Nem a nőkkel kellene megfizettetni a pénzügyi rendszer kudarcait: az édesanyákat fenyegető halálos egészségügyi problémák nagy része megelőzhető vagy kezelhető. Ez azonban megoldhatatlan, amíg korlátozottak a finanszírozási keretek és elérhetetlen a segítségnyújtás.

A nemzeti kormányoknak nem szabad a válságra hivatkozva megfeledkezniük ígéreteikről! Meg kell erősítenünk elkötelezettségünket az anyák egészségének védelme mellett!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése