2010. szeptember 10., péntek

Büntessék súlyosabban az emberkereskedelmet!

Múlt héten Brüsszelben az állampolgári jogi valamint nőjogi és esélyegyenlőségi bizottság együttes ülésén több mint 200 módosító indítványt fogadtunk el az emberkereskedelemmel kapcsolatos, most készülő uniós irányelvhez, melyekkel a Bizottság által benyújtott javaslatot szeretnénk megerősíteni.

Ennek értelmében az áldozatok védelmét szem előtt tartva támogatjuk a súlyosabb büntetés és a kizsákmányolás fogalmának kiterjesztését. Mindemellett az általunk benyújtott módosítókban javasoljuk az ilyen jellegű bűncselekmények áldozatait nyilvántartó szolgálatokkal való együttműködést is.

Évente több százezerre tehető azon emberek száma, akik az Európai Unióba irányuló vagy az Európai Unión belül folytatott emberkereskedelemnek áldozataivá válnak. Jelentős többségük nő, akiket prostitúcióra vagy szolgamunkára kényszerítenek. A jelenlegi helyzet rettenetes és elfogadhatatlan, így az emberkereskedelem felszámolását és a nőket érő erőszakkal szembeni fellépést célzó törekvések alapjaiban határozzák meg munkánkat a nőjogi bizottságban.

A Bizottság mostani irányelvtervezete a 2002-es elődjéhez képest nagyobb mértékű előrelépést jelent. A tagállamoknak komoly felelősségük van a szervezett bűnözés felszámolásában, de sajnos ezt a felelősséget nagyon gyakran nem vállalják. A bűnügyi eljárások száma sok országban meg sem közelíti a bűncselekmények elkövetésének számát. Sokan büntetlenül megússzák. A Bizottság által javasolt közös uniós fellépést és az összehangolt büntetéseket teljes mértékben támogatjuk.

A Skandináv példára alapozott módosító javaslataink, úgy hiszem, igazi előrelépést hozhatnak. Az emberkereskedelem áldozatai által nyújtott szolgálatok tudatos felhasználásának büntethetővé tétele megelőző hatású lesz. Továbbá, úgy hiszem, ezáltal felhívhatjuk a figyelmet egy olyan a problémára, amely gyakran háttérbe szorul. A kereslet és kínálat kéz a kézben jár az emberkereskedelem terén is, gondoljunk csak a nők prostitúcióra kényszerítésére... Amíg a tagállamok nem növelik a kereslet elleni intézkedéseiket, mi nem tudunk teljesen megbirkózni a kínálati oldallal. Eljött az idő szélesebb körű, keményebb intézkedésekre!

A módosított jelentést várhatóan október elején fogja megvitatni a Tanács. Remélem, a Tanács követni fogja a volt spanyol elnökség példáját, amely a nők elleni erőszakkal való küzdelmet prioritásként kezelte. Ha minden jól megy, az év végén kerülhet sor a parlamenti szavazásra. Izgatottam várom a folytatást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése