2013. április 30., kedd

Inspiráló és magával ragadó példaképek az Atlanti-óceán másik oldalán


Harmadik egyesült államokbeli látogatásomra a nők választáson való indulását segítő, pártok felett álló kezdeményezés, a 33. Annual Parties of Your Choice Gala szervezőinek meghívása révén kerülhetett sor. A Sam Bennett által vezetett Women’s Campaign Fund tevékenységét öt tulajdonság jellemzi a legjobban: korai, minden szintre kiterjedő, pártközi, bátor és sokszínű. Alig egy évvel az európai választások előtt az európai nőknek is  a pontosan erre a megközelítésre van szükségük.

A nők mobilizálását sohasem selehet túl korán elkezdeni. Alig egy évvel az európai parlamenti választás előtt minden nőt arra szólítok fel, hogy csatlakozzon és vegyen részt a kampányunkban a nemzeti pártok vagy akár az Európai Szocialisták Pártja aktivista-hálózatának keretei között, és hallassák hangjukat! Szükségünk van a női aktivistákra és női jelöltekre az Európai Parlament és a nemzeti parlamentek képviselői helyeire, valamint az Európai Bizottságba, és a közélet minden szintjén. Ezt a célt szolgálja az Európai Női Lobbival közösen indított 50:50 kampányunk is, amely egy pártok felett álló kezdeményezés, bár az európai szocialisták rendszerint vezető szerepet játszanak az esélyegyenlőséget szolgáló intézkedések elindításában és megvalósításában. Progresszívként azt valljuk, hogy csak akkor beszélhetünk valódi demokráciáról, ha a soksziníű társadalom minden csoportja képviselethez jut.

A választási kampány előkészítése mellett továbbra is igyekszem sok időt fordítani a nőjogi és esélyegyenlőségi ügyekre. Ennek jegyében New York-i utam során találkoztam Lakshmi Purival, a UN Women vezetőjével, és Zainab Hawa Bangurával, az ENSZ különmegbízottjával. Puri asszony - aki korábban India budapesti nagykövete is volt - elmondta, hogy a Nők helyzetével foglalkozó bizottság (CSW) ülése sikeres volt, köszönhetően az európai országok által kialakított egységnek, amelyre ugyanakkor minden területen szükség lenne. Az Európai Uniónak - ahogyan azt a PES Women mindig is szorgalmazta - teljes mellszélességgel ki kell állnia a nőket érő erőszak elleni küzdelem mellett, amely a CSW idei fő témája. Ennek érdekében az ESZP Nőszervezete tovább folytatja a küzdelmet azért, hogy az uniós stratégia szülessen a nemi alapú erőszak elleni küzdelemről, valamint, hogy európai évet szenteljenek a témának. Bangura asszony, aki Margot Wallström korábbi európai biztos posztját vette át, köszönetett mondott az Európai Unió elkötelezettségéért a nők helyzetének javítása iránt. Bízom benne, hogy a jövő hónapban esedékes brüsszeli látogatása során tovább mélyíthetjük együttműködésünket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése