2012. november 8., csütörtök

Női szemmel a soron következő ír elnökségről

2013 első felében az Ír Köztársaság tölti be az Európai Tanács elnöki pozícióját. Az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottságának november 5. és 6. között Dublinban tartózkodó delegációja az aktuális kérdésekről tanácskozott szervezettel és hatósággal. A delegáció vezetőjeként és az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) Nőszervezetének elnökeként, az Ír Munkáspárt Nőtagozatának (IRM) vezetőségével is találkoztam.

A jó hangulatú beszélgetésen részt vett Sinead Ahern, az IRM elnöke, Angela Timlin, a szervezet főtitkára és Kirsi Hanafin, a párt Női és Egyenlőségi biztosa is. A hölgyekkel több aktuális, a nőket érintő témát részleteztünk. Ezek közül is kiemelkedik a vállalatok felügyelő bizottságaiban bevezetendő női kvóta, amelyet az Európai Parlament már nagy többséggel megszavazott, november 14-én pedig – Viviane Reding kezdeményezésére – az Európai Bizottság voksol róla.

Hangsúlyoztam: amennyiben a biztosok el is fogadják a javaslatot, nem elégedehetünk meg ennyivel. Ugyanis egyszerűen nem elég bevezetni a felügyelő bizottságokban a női kvótákat. Az általam vezetett Nőszervezet sürgeti a kvóták kötelező jellegű használatát a valódi döntéshozó testületekben is. Számos független kutatás bizonyítja, hogy azokban a cégekben, ahol a vezetőség legalább negyede nő, sokkal sikeresebben vészelték át a gazdasági válság elmúlt éveit. Reményemet fejeztem ki, hogy az ír elnökség is prioritásként fogja kezelni a nők közéleti szerepvállalását, és igyekszik meggyőzni az unió döntéshozóit a feladat fontosságáról.

Beszélgetésünk második felében ismertetettem a vezetőkkel a Nőszervezet legfontosabb célkitűzéseit. Szóba került többek között a nőket ért erőszak elleni küzdelem, a szexuális és reproduktív egészségügyi jogokért folytatott harc, a szexuális kizsákmányolás, a szexuális oktatás, valamint a bevándorlók helyzete is. Örömmel tapasztaltam, hogy a témák komoly érdeklődést váltottak ki nőtársaimból, és ez nagyon hasznos, sokoldalú együttműködés lehetőségét vetíti előre. Az első lehetőség november huszonötödike, a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapja lesz, amikor a Nőszervezettel többek között az Európai Bizottság elnökének, José Manuel Barrosónak a figyelmét is fel fogjuk hívni az ügy jelentőségére.

Nekem személy szerint is fontos és bizakodást keltő tény, hogy Írország a nemek közötti esélyegyenlőséget illetően már eddig is sok jó és hatékony gyakorlatot vett át. Bízom benne, hogy az ország ki fogja használni az elnökségből fakadó lehetőségeket, és az unió többi tagállamát is buzdítani fogja a szabályozások alkalmazására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése