2012. május 18., péntek

A világnak szüksége van AIDS-vakcinára!


A mai nap, május 18-a az AIDS-vakcina világnapja. Az esemény alkalmával szeretném újra megerősíteni, hogy az Európai Szocialisták Pártjának Nőszervezete támogatja a Nemzetközi AIDS-vakcina Kezdeményezést (IAVI), egy olyan nemzetközi együttműködést, amelynek célja az AIDS megelőzését szolgáló oltóanyag kifejlesztése.

A HIV az emberi történelem egyik legpusztítóbb járványa, mivel eddig közel 30 millió ember életét követelte. Ma a világon 34 millió ember HIV-fertőzött, többségük a szubszaharai Afrikában él, ahol a nők a leginkább érintettek (59% fertőzött). Egy vakcina fontos változást jelentene, különösen a nők számára. Az IAVI legutóbbi vizsgálatainak adatai azt mutatják, hogy még egy átfogó kezelési és megelőzési program részeként létrehozott csak részben hatékony AIDS-vakcina is jelentősen csökkenteni tudta az új HIV-fertőzések számát a nők körében.

A témával már hosszú évek óta foglalkozunk, azonban az AIDS elleni küzdelemnek és az AIDS-vakcina kifejlesztésének továbbra is alapvető célkitűzéseink között kell maradnia. A gazdasági és pénzügyi válságra válaszul hozott megszorító intézkedések nemcsak a gazdasági növekedést vetették vissza, hanem az egészségügyi és fejlesztési kiadásokat is. Ez az AIDS betegséggel kapcsolatos kutatásokat is nehéz helyzetbe hozta.

A problémát azonban nem csupán gazdasági kérdésként kell kezelni. Ha nem folytatjuk továbbra is az AIDS-elleni küzdelem előbbre vitelét, ha nem sikerül hamarosan az AIDS-elleni vakcina kifejlesztése, súlyos következményekkel kell számolnunk: szegénység, egyenlőtlenség (nemcsak Észak és Dél között, de a nők és férfiak, valamint gyermekek és felnőttek között is!), magas halálozási arány, különösen a gyermekek körében...

Következésképpen, a kutatások támogatása nem csak az AIDS-elleni vakcina kifejlesztéséről szól, hanem egy mindannyiunk számára jobb és igazságosabb világ kialakításáról is. Így ma, az AIDS-vakcina világnapján, felszólítom az európai intézményeket és országokat, hogy nyújtsanak pénzügyi támogatást az IAVI-nak, és a hasonló nemzetközi szervezeteknek. Nem engedhetjük meg, hogy ez a fontos téma háttérbe szoruljon. A világot most jellemző nehéz gazdasági helyzetet nem szabad a támogatások csökkentésének ürügyeként felhasználni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése