2011. december 9., péntek

Franciaország kiáll a prostitúció megszüntetése mellett


A francia törvényhozás december 6-án megszavazta azt a határozatot, amely megerősíteti Franciaország elkötelezettségét a prostitúció megszüntetése iránt, és kimondja: a prostitúció a nők kizsákmányolásának elfogadhatatlan formája.

A határozatot a törvényhozás valamennyi frakciója támogatta, azonban szeretném kiemelni szocialista kolléganőm, Danielle Bousquet munkáját, aki a javaslat bemutatásáért volt felelős és korábban tagja volt a prostitúciót vizsgáló parlamenti küldöttségnek. Danielle most egy olyan javaslatot készít elő, amely a prostituáltak szolgáltatásait igénybevevőket büntetné.

A prostitúció elleni küzdelem prioritás a francia szocialisták számára, akik a teljes felszámolásra törekvő svéd modellt igyekeznek követni. A PS elkötelezettségét jelzi a november 9-én, a párt nemzeti tanácsa által elfogadott határozat is. A francia szocialisták eddig is kiemelt kérdésnek kezelték, hogy felhívják a figyelmet a női prostituáltak helyzetére, mivel elkötelezettek a prostitúció, mint a nők elleni erőszak egyik megjelenési formája, nélküli társadalom felépítése iránt. Nem szabad elfelejtenünk: a prostitúcióban egyszerre jelenik meg az elnyomás több válfaja: a nők patriarchális elnyomása, a szegények feletti gazdasági elnyomás és a fejlődő országok elnyomás a fejlett országok által. Az Európai Női Lobbi és a PS úgy gondolja, hogy a prostitúcióban a patriarchátus és az egyenlőtlen gazdasági viszonyok nyilvánulnak meg.

Éppen ezért a francia szocialisták átfogó megközelítést javasolnak egy prostitúciómentes társadalom érdekében. Ennek érdekében iskolai figyelemfelhívó kampányokra, az emberkereskedő csoportok felszámolására, a prostituáltak társadalomba való visszatérésének támogatására van szükség, és a javaslat lényeges elemét képezi továbbá, hogy a prostituált helyett az szolgáltatásait igénybe vevőket büntessék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése