2011. június 18., szombat

Kis lépések

A múlt heti strasbourgi plenáris üléseket követően a Parlament a héten Brüsszelben, szakbizottsági ülésekkel folytatta a munkáját. A nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságnak és az EU-Moldova parlamenti együttműködési bizottságnak köszönhetően ezúttal is mozgalmas héten vagyok túl.

A nőjogi bizottságban az Európa Tanács munkatársa ismertette azt az új egyezményt, amelynek célja a nőkkel szembeni erőszakkal szembeni összefogás. A bizottság egyöntetűen támogatja ezt a nemzetközi szerződést, amely előmozdíthatja az áldozatok védelmét, ugyanakkor fontosnak tartjuk azt is, hogy a közvélemény számára még jobban láthatóvá tegyük a problémát. Úgy gondoljuk, hogy a nemi alapú erőszak csak úgy számolható fel teljesen, ha már az oktatás során megismertetjük a fiatalokkal a nőket érő diszkrimináció jelenségét és a nemi alapú sztereotípiákat. A téma az állampolgári jogi bizottsággal tartott együttes ülésünkön is felmerült, ahol az Európai Védelmi Határozatról szóló jogszabálytervezetről egyeztettünk, melyet – reményeink szerint – hamarosan a másik uniós jogalkotó szerv, az EU Tanácsa is elfogad.

Európa Tanácsbeli vendégeinket követően a nők munkaerőpiaci helyzete került napirendre. Megvitattuk, hogy az Európai Bizottságnak a gazdaságireform-javaslatai  kidolgozása során körültekintőbben kellene eljárni: az esélyegyenlőségi szempontokra nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk. Emellett szükségesnek tartjuk a nők jelenlétének növelését a kutatás-fejlesztési területen is. Végezetül a bizottság tagjai beszámoltak a vilniusi Európai Esélyegyenlőségi Intézetben tett látogatásukról.

Az EU-Moldova parlamenti együttműködési bizottságban az EP és a moldovai törvényhozás tagjai foglalnak helyet. Az évente kétszer összeülő testületben moldovai kollégáink beszámoltak arról, hogyan haladnak a fontosabb reformok. Terítékre került többek között az a vitatott diszkriminációellenes törvény, amely fontos lépést jelenthet a moldáv nők hátrányos megkülönböztetése elleni küzdelemben.  Sajnálatosnak tartjuk ezért, hogy a törvényt heves ellenállás fogadta az ortodox egyház, és az általuk befolyásolt közvélemény részéről, így azt a kormánynak átdolgozásra vissza kellett vonnia. Moldáv kollégáink tájékoztatása szerint az újabb tervezetről ősszel szavaz a törvényhozás. Egyetértettünk abban, hogy az esélyegyenlőségért más területeken is haladást kell elérni, így különösen az oktatásban és a tömegkommunikációban.

Moldova az elmúlt években határozott erőfeszítéseket tett azért, hogy megfeleljen az Európai Unió elvárásainak különösen az emberi jogok terén. Vitathatatlan az előrehaladás az esélyegyenlőség terén is, ugyanakkor még rengeteg teendő maradt. De az EU-nak magának is sok adóssága van ezen a téren, amely nagyon jól látszik hónapról hónapra a nőjogi bizottság zsúfolt  napirendjéből is. A helyes irányba tett újabb és újabb kis lépéseket rendületlenül folytatni kell az európai nők helyzetének javítása érdekében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése