2010. július 14., szerda

Új ENSZ-ügynökség a nőkért

Csak megfelelő eszközökkel és személyzettel lehet hatékony

Július 2-án, az Egyesült Nemzetek Szervezete közgyűlése elfogadott egy határozatot az ENSZ Nőszervezetének felállításáról. Az új ügynökséget egy főtitkár-helyettes fogja vezetni, amelyre Marleen Temmerman belga szocialista szenátort jelölték. Temmerman asszonyt, aki "civilben" nőgyógyász és egyetemi tanár, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezete maximálisan alkalmas jelöltnek tartja.

Az új szerv létrehozása az Esélyegynlőségi Architektúra Reformjáért (GEAR) indított kampányunk eredménye, amelyben világszerte több mint 300 nő- és emberi jogi valamint társadalmi igazságosságért küzdő szervezet vett részt, és amely azt a célt tűzte ki, hogy rávegye az ENSZ-tagállamokat és a Főtitkárságot egy nagyobb és koherensebb ENSZ-ügynökség létrehozására.

Az új szerv egységesíti a jelenlegi nőjogokkal foglalkozó ENSZ-szerveket (ENSZ Fejlesztési Alap a Nőkért, valamint az ENSZ Főtitkárának Esélyegyenlőségi Különleges Tanácsadójának Hivatala), megteremtve a lehetőségét a hatékonyabb működésre és a célzottabb megközelítésre. Ahhoz azonban, hogy valóban hatékony legyen az új ügynökség, az alábbiakat is biztosítani kell:
  • a civil társadalom érdemi részvétele valamennyi szinten
  • konkrét tevékenység nemzeti szinten
  • stabil finanszírozás, (1 milliárd dolláros éves költségvetés 2013-ra
  • nagyformátumú vezető, aki biztosítja az ügynökség munkájának lendületét
A magam részéről mindent meg fogok tenni azért, hogy az új szervezetre büszkék lehessenek a nők. Már alig várom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése