2013. december 2., hétfő

Jótékonysági rendezvény az autista gyerekekért

Az elmúlt hét végén egy jótékonysági rendezvényre kaptam meghívást Nagyváradra, Debelka Boglárka Lillától, a Bihar megyei Szociáldemokrata Nőklub elnökétől. A rendezvény - amelynek megvalósítását Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke és Victor Ponta román miniszterelnök mellett ismert román politikusok, művészek és sportolók is segítették - célja a nehéz körülmények között élő autista gyerekek családjának támogatása volt.

A rendezvény bevételét az SOS Autism alapítvány számára ajánlották fel, amelynek elsődleges célja, hogy a kevésbé módos szülők gyermekei is megfelelő terápiához juthassanak, visszaadva a reményt a szegény családok számára is.

Édesanyám mindig arra tanított, hogy nyújtsak segítő kezet a rászorulóknak, mert egy segítő kéz hozza majd a többit. Így természetesen örömmel ajánlottam fel segítségemet és támogatásomat a Szociáldemokrata Nőklub számára a rendezvény megvalósításához.

Az autizmus ma minden századik gyermeket, így közvetve minden századik családot érinti Európában. Ez hatalmas szám: az Európai Unión belül 3,3 millió ember – köztük számos gyermek – küzd ezzel az egyelőre gyógyíthatatlan betegséggel.

Európai parlamenti képviselőként büszke vagyok arra, hogy ma Európában számos olyan szervezet van, amely küldetésének az autista gyermekek segítését tekinti. Ezek közül az egyik legnagyobb az Autism Europe nevű szervezet - amelynek jelenlegi elnöke egy magyar nőtársam, Szilvásy Zsuzsanna – szeptemberben tartott egy nemzetközi kongresszust Budapesten. Zsuzsanna itt elmondta, hogy az EU-n belül számos olyan kezdeményezés létezik, amely igyekszik megkönnyíteni az autista emberek mindennapjait. Dániában például olyan munkaközvetítő intézmények jönnek létre, amelyek az autisták „teljes értékű” munkaerőként való elhelyezkedését segítik. Ez a kezdeményezés azon a felismerésen alapul, hogy az autisták rengeteg munkakörben megállják a helyüket, sőt, egyes szakmában sokkal ügyesebbek, mint mások.

Az ASD betegségekkel – amelyek csoportjába az autizmus is tartozik – évenkénti közegészségügyi jelentésében az Európai Bizottság is kiemelten foglalkozik. Emellett a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezményt az Európai Unió is ratifikálta. Ez egyértelműen jelzi: az EU kötelességének tartja, hogy mindent megtegyen azért, hogy a polgárai a lehető legteljesebb életet élhessék, és polgári, politikai, szociális valamint gazdasági jogait mindenki érvényesíthesse.

Bár hiszem, hogy a szeretet a legértékállóbb valuta, a segítség csak megfelelő anyagi források mellett lehet hatékony. A létfontosságú terápiás kezelések ugyanis e betegség esetében is komoly költségekkel járnak, miközben a családoknak még akkor is óriási megpróbáltatást jelent a betegség, ha a a források rendelkezésre állnak. Éppen ezért remélem, hogy Bihar megyei Szociáldemokrata Nőklub nagyváradi rendezvénye és más hasonló rendezvények révén minél több gyermek számára megteremtődhetnek a terápia feltételei, és a kicsik teljes életet élő felnőttekké válhatnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése