2013. március 4., hétfő

A nők 59 napot ingyen dolgoznak – számoljuk fel a nemek közti bérkülönbséget!

Ma van a harmadik Európai Egyenlő Bérezés napja, ami azt szimbolizálja, hogy meddig kell még a nőknek dolgozniuk, hogy ugyanannyit keressenek, mint amennyit a férfiak. Az ESZP Nőszervezete először 2007-ben a „Nemek közti bérkülönbségek: szüntessük meg!” kampányon keresztül harcolt az Európai Egyenlő Bérezés Napjának létrehozásáért, de hat évvel később a harcnak még mindig nincs vége.

Ebben az évben, az európai nőknek 59 nappal többet kellett dolgozniuk, mint a férfiaknak, hogy ugyanannyi fizetést kapjanak. Más szóval a nők Európában 59 napot ingyen dolgoznak!

Az egyenlő munkáért egyenlő fizetés elve ellenére – amit az EU alapítása óta a Szerződésekben is lefektettek – a nemek közti bérkülönbség a legújabb adatok szerint még mindig 16,2 %-on áll, és kockázatos, hogy ez csak növekedni fog a válság miatt. Így továbbra is nagy szükség van arra, hogy növeljük a tudatosságot az üggyel kapcsolatban. Mi, mint az ESZP Nőszervezete keményen dolgoztunk, hogy létrehozzuk az Európai Egyenlő Bérezés Napját, de most még nehezebb munka áll előttünk – megszüntetni a bérkülönbséget.

Ezért döntött úgy az ESZP Nőszervezete, hogy a következő 2014-es európai parlamenti választásokon újra kampányolni fog az ügy érdekében. A nemek közötti bérkülönbségek felszámolásának központi szerepe van abban, hogy túljussunk a válságon, és nem olyan kérdés, amit a krízis miatt háttérbe lehet szorítani, ahogyan azt a konzervatívok szeretnék elhitetni velünk. A növekedés egyenlőségen alapuló új megközelítésére van szükségünk.

A nemek közti bérkülönbség nem csak tisztán a fizetésbeli különbségekről szól; ugyancsak tükrözi a munkaerőpiacon jelenlévő diszkriminációt és egyenlőtlenségeket is, amelyek erősödtek a gazdasági válság alatt. Körültekintően kellene figyelembe venni a különböző munkafeltételeket a nők és a férfiak esetében, mint például a részmunkaidő, vagy a karrierben bekövetkező törés az anyaság és az idősek gondozása miatt. Mindez a későbbiekben további egyenlőtlenséghez vezet, például nyugdíjazáskor. Az „üvegplafon” problémája is gyakori még mindig, és ez is súlyosbítja a nemek közti bérkülönbségeket.

Ezért az ESZP Nőszervezete követeli a nemek közti egyenlőségért és női jogokért felelős biztos szerepének megerősítését, aki vállalja, hogy teljesen mértékben elkötelezi magát a nemek közti bérkülönbségek 2014-ig való megszüntetésének kérdésében. Ez a biztos a nemek közti egyenlőség és a női jogok különleges képviselője lenne, aki biztosítja, hogy az említett kérdések előkelő helyet foglaljanak el az európai politikai napirenden.

Az ESZP Nőszervezete továbbá kezdeményezi egy, a nemek közti bérkülönbséget vizsgáló bizottság létrehozását, hogy ellenőrizzük, minden tagállam elkötelezte magát a nemek közti bérkülönbségek – minden korosztályra vonatkozó – csökkentésére, tagállamonként évente 2 %-al, addig, amíg a bérek közötti egyenlőség létre nem jön.

Párhuzamosan, az Európai Uniónak az új nemek közti egyenlőségi biztos segítségével fejlesztenie kellene a monitoring rendszert az anti-diszkriminációs intézkedések végrehajtásában és a nemek közti egyenlőséggel kapcsolatos törvénykezés kérdésében, nemzeti és európai szinten egyaránt. Ezen belül világos szankciók kellenek arra az esetre, ha a fentebb említett célokat nem teljesítik.

A harmadik Európai Egyenlő Bérezés Napja alkalmából szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy beszélnünk kell azokról a hangsúlyos ügyekről, amelyek növelik a bérkülönbségeket, mint például az állami költségvetések csökkentése és a közszolgáltatások privatizálása, ahol főként nőket foglalkoztatnak. A befektetési és növekedési politikák hangsúlyozásának hiánya, főleg a nők munkahelyteremtésébe való befektetés hiánya, a nem-létező stratégiai gondolkodás az ellátó szektorban, valamint a politikák sikertelensége abban, hogy bátorítsa a nőket az olyan ágazatokban, mint az információs technológia, a kutatás és a zöld gazdaság, valamint a női vállalkozók – beleértve a fiatal nők –  számának növelése, mind összeadódik a 16,2 %-os adatban – amely az általános nemek közti bérkülönbségi arány Európa-szerte. Itt az idő, hogy megszűntessük a különbségeket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése