2012. július 21., szombat

Nők és a sport: hatékonyabb fellépésre van szükség

2012. július 3.-án - a július 27-én Londonban megrendezésre kerülő olimpiai játékokat megelőzően – Reding és Vassiliou biztosok levelet küldtek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnökeinek, hogy üdvözöljék a tényt, miszerint első alkalommal „vesz részt női versenyző minden egyes sportágban”. Mindazonáltal azt is megfogalmazták, hogy „nagyobb erőfeszítések kellenek annak érdekében, hogy a nők ’elfogadható mértékben’ képviseltessék magukat a sportban valamint a sportszervezetekben.”

Noha örömmel fogadom a Bizottság aggodalmát, mégis mély sajnálattal veszem tudomásul, hogy mindezidáig nem történt elég intézkedés a nőket súlyosan érintő szexuális célú emberkereskedelem elleni harcban, amely az olimpia sötét foltja, mint ahogyan azt már említettem az Euro 2012-es labdarugó EB kapcsán.

Néhány héttel ezelőtt küldte el a PES és a PES Women a közös levelét Reding és Malmström biztosoknak, amelyben sürgették azon különleges intézkedések megtételét, amelyeket 2006 áprilisában még az igazság- és belügyminiszterek javasoltak, és amelyeknek alkalmazását a PES Women támogatja, hiszen céljuk az emberkereskedelem megállítása a fő sportrendezvények környezetében. Az Európai Bizottság azonban passzív maradt ebben a kulcsfontosságú kérdésben, és még csak nem is szól róla a fent említett sajtóközleményben.

Ezen kívül arra is kérném Reding biztost, - aki az esélyegyenlőségi szakterületért is felel - hogy pontosítsa, mit is ért ő azon, hogy a "nők elfogadható mértékben képviseltessék magukat". Tud-e esetleg világos célokat megnevezni annak érdekében, hogy növeljük a nők részvételét a sportban és a sport irányításában? Továbbá, ha a nők alul-reprezentációjának problémája valóságos, akkor a Bizottságnak javasolnia kellene egy széleskörű stratégiát, amely segít megküzdeni más, komoly gender kérdésekkel is a sportban. Ilyen szegmensek lehetnek a sport gyakorlatában jelen lévő akadályok, amelyekkel a nők számos országban szembesülnek, vagy pl. a diszkrimináció és a zaklatás, amely jó néhány női sportolót érint, illetve a média közvetítésénél és a szponzorálásnál tapasztalt egyenlőtlenségek, amelyek számos sportoló nőt és női csapatot érint hátrányosan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése