2013. július 9., kedd

Új francia törvény a nemek közötti esélyegyenlőség előmozdítására

A francia kormány elmúlt heti ülésén Najat Vallaud-Belkacem esélyegyenlőségi miniszter egy új esélyegyenlőségi jogszabály tervezetét mutatta be, amelyet ősszel tárgyal meg a parlament. A tervezett jogszabály célja, hogy az élet minden területén előmozdítsa a nemek közötti esélyegyenlőség érvényesülését. A tervezett jogi keret három alapelvre épül:
  1. Biztosítani a már hatályos előírások érvényre juttatását és alkalmazását, különös tekintettel a munkaerőpiacra és a nők politikai részvételére.
  2. Annak érdekében, hogy a társadalom mélyén gyökerező egyenlőtlenségek is megszűnjenek, tovább kell lépni a meglévő előírásokon, és további területekre is ki kell terjeszteni a nők helyzetét javítani hivatott intézkedéseket. 
  3. Minél több az esélyegyenlőséget segítő új eszközt és programot kipróbálni, majd a sikeresnek bizonyulókat törvénybe foglalni.
A francia kormány javaslatát rendkívül ambiciózusnak tartom. Fontos, hogy - szemben a konzervatívok megközelítésével - folyamatosan a politikai napirenden legyen a nők helyzete, és így a válságot ne használhassák fel ürügyként arra, hogy az esélyegyenlőség ügyét háttérbe szoríthassák.

Úgy gondolom, hogy az esélyegyenlőség előmozdítása és a nők helyzetének javítása kulcsfontosságú lesz a 2014-es európai parlamenti választás során is. Ezt a legjobban talán éppen François Hollande franciaországi választási sikere igazolja.

A francia kormány döntése jól mutatja a nők helyzetének javítása iránti elkötelezettségüket. Világosan jelzi, hogy Franciaország belátta: ahhoz, hogy kivezessük Európát a válságból, nem kevesebb, hanem több esélyegyenlőségre van szükség!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése