2012. április 22., vasárnap

A Föld napján

Világszerte 1970 óta minden évben április 22-én emlékeznek meg a Föld napjáról. A mozgalmat egy amerikai egyetemi hallgató, Dennis Hayes indította el, aki azóta az alternatív energiaforrások világszerte elismert szakértőjévé vált.

Ez a nap arra hivatott, hogy felhívja az emberek figyelmét bolygónk romló környezeti állapotára, vizeink és a levegő egyre súlyosbodó szennyezettségére. A Föld napja célja, hogy tiltakozó akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Magyarországon 1990 óta, a „környezet évtizedének” elejétől kezdve működik a Föld napja mozgalom, és ezáltal hívják fel a figyelmet a környezettudatos viselkedés közös felelősségére.

Idén a Föld napja alkalmából a zöld gazdaságok, a környezeti kormányzás és a hulladékgazdálkodás témái kerülnek a középpontba. Manapság különösen fontos, hogy tudatosan figyeljünk környezetünkre, ezáltal bolygónkra, és - érezve annak sebeshetőségét -, gyakorlati lépéseket tegyünk annak megóvása érdekében. Minden év április 22-én városi tömegfelvonulásoktól kezdve szabadegyetemi előadásokig, faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától falusi majálisokig sokféle akcióval emlékeznek meg a Föld napjáról a világ minden országában.

Az emberiség az utóbbi évtizedekben soha nem látott mértékben aknázza ki, pusztítja és szennyezi a Föld erőforrásait. Köztudott, hogy a hatalmas energiát adó ásványkincseink, melyek a Föld mélyében raktározódnak évmilliók óta, köztük a kőolaj, földgáz és a különböző ércek, véges mennyiségben állnak rendelkezésre, azután egyszerűen elfogynak. Talán még megdöbbentőbb, hogy az élethez elengedhetetlen vízzel is megtörténhet ugyanez belátható időn belül. Ezért nem lehet tovább halogatni tovább a cselekvéssel.

Az ember az utóbbi 50 évben több kárt okozott a Földnek, mint az azt megelőző 2000 év alatt együttvéve. A környezeti problémák magukban hordozzák, hogy szembesüljünk a környezet szennyezésével és a természetet vagy a saját környezetüket ért pusztítással. Azonban pontosan ez a fenyegetés jelentheti a fordulópontot, amikor minden ember rá lesz kényszerítve arra, hogy bolygóját tudatosan védve élje életét.

Felismerve az egyre közeledő, a Földet és az emberiséget egyaránt veszélyeztető ökológiai katasztrófa lehetőségét, több millió ember tért át a környezettudatosabb életvitelre. Azonban még mindig sok a felesleges fogyasztás, a vegyszerhasználat, a hulladék, a közlekedésből eredő szennyezés, az energiapazarlás, általában a természet szolgáltatásainak túlhasználata. Mindezek következményeként pedig nő az éghajlatváltozás veszélye, amely nem a távoli jövő eseménye. Az elmúlt 50 év során 0,7 Celsius-fokkal nőtt az átlagos globális hőmérséklet, és a felmelegedés üteme az utóbbi 10 évben fokozódott. Tennünk kell, hogy elkerüljük a fordulópontot, a kritikus 2 Celsius-fokos globális felmelegedést.

Az Európai Unió országai törekedve a környezettudatos életre, számtalan programmal készülnek erre a napra, céljuk, hogy minél több európai polgárt bevonjanak a projektekbe, és aktív részvételre buzdítsák őket. Ha megtekintjük Európa számos országát, például Spanyolországot, Hollandiát, Dániát, Svédországot vagy Norvégiát, láthatjuk, hogy jelentős energiaforrásokat nyernek alternatív energiából a hagyományos, fosszilis energiahordozók helyett. A hatalmas szél- és vízerőművek, a több ezer hektáron telepített napkollektorok, a tengerekben üzemelő áramfejlesztő generátorok, mind-mind szemléletes példa Földünk erőforrásainak tudatosabb, környezetkímélőbb kölcsönvételére.

Ezért kell törekednünk, hogy a kizsákmányoló, múltbeli rossz beidegződésünket felváltsa a környezettudatos szemléletmód annak érdekében, hogy ne zsákmányoljuk ki Földünket az eddigi, korlátokat nem ismerő módon. Felelősséggel tartozunk a jövő generációinak, hogy ők is ugyanolyan szinten és mértékben használják a Föld éltető energiáit, mint mi.

Ha például a Föld kizsákmányolása helyett felnéznénk az égre, a Napból a Földön rendelkezésre álló energia többszörösét nyerhetnénk ki, akkor ezzel nemcsak a Föld és az emberiség életének minőségét javítanánk meg, hanem a jövő generációinak is több teret adnánk a Föld tudatos kölcsönvételére.

A Föld napja mozgalom egyik kulcs-jelmondata most aktuálisabb, mint valaha:

"Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Yes, you can!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése