2012. február 20., hétfő

Valóban támogatja Reding biztos asszony a kvóta törvényt?

Az Európai Unió alapjogokért felelős biztosa, Vivien Reding végre aláírta a Berlini Nyilatkozatot - számolt be a héten a tekintélyes német Zeit újság. A német parlamenti pártok női képviselőivel közösen elfogadott szöveg kötelezi a német kormányt egy olyan intézkedés bevezetésére, mely biztosítja a harminc százalékos női részvételt a vállalatok vezetőtestületeiben.

Mivel az Európai Női Lobbi (EWL) támogatását is élvezi a német kezdeményezés, az EWL most azt várja a biztos asszonytól, hogy nyújtson be a Nemzetközi Nőnap alkalmából egy javaslatot a német példa európai szintre való emeléséről.

Hiszen épp Reding volt az, aki tavaly saját honlapján bátorította a vállalatokat, hogy önkéntes alapon minél több nőt foglalkoztassanak a vezető testületeikben. Ugyanakkor megígérte, ha az önkéntes módszer nem vezetne eredményre, kész lesz határozott lépéseket foganatosítani.

A kezdeményezés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hiszen mindössze csak tíz vállalat jelezte együttműködését. Az általános tendencia pedig továbbra sem változott: még mindig csak a nők 12 százaléka vesz részt a vezető testületekbe, és 3 százalékuk lesz vállalati vezető.

Reding asszony, elérkezett a határozott lépések ideje, szükség van egy európai szintű jogszabálycsomagra. Az Európai Szocialisták Nőtagozata elkötelezte magát egy szigorú intézkedés mellett a női kvóta területén. A Berlini Nyilatkozat is tartalmazó harminc százalékos női részvétel európai szintre emelése a vezető testületekben még csak az első lépés lesz. Hiszen a végső cél 2020 és a negyven százalékos arány, ahogy az Európai Parlament Nők Jogai és Esélyegyenlőség bizottsága által írt 'Nők és a vállalatvezetés' tanulmány is tartalmazza.

Így két héttel a nemzetközi nőnap előtt joggal merül fel a kérdés: Reding asszony valóban kész egy európai szintű reformra?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése