2012. február 1., szerda

Nemcsak papíron! Új online fejezet az európai demokráciában

Kevesebb mint két hónap múlva életbe lép az európai polgári kezdeményezésről szóló rendelet, és megkezdődhet a versenyfutás az egymillió támogató aláírás összegyűjtéséért. A közelgő határidőre tekintettel az elmúlt héten az Európai Bizottság nagyszabású konferenciát rendezett “Felkészülés az európai polgári kezdeményezésre” címmel.

A konferencián elmondtam, hogy az európai polgári kezdeményezés joggal keltette fel a figyelmet még az Egyesült Államokban is, ahol az év politikai újításának választották, azonban ezzel párhuzamosan óriási felelősség volt azokon, akik a kezdeményezések rendszerének előkészítésén dolgoztak.

Nyugodt szívvel mondhatom, hogy a rendelet elfogadása és életbe lépése között eltelt egy évet sikerült jól kihasználnunk az állampolgárok felkészítése érdekében. Számtalan hivatalos tájékoztató rendezvényre került sor, emellett a szakmai szervezetek is több konferenciát szerveztek szerte Európában. Ezek közül sok rendezvényen magam is részt vettem.

A polgári kezdeményezések lebonyolítása során fontos szerepet kap az Európai Bizottság által kezelt központi honlap, ahol a részletes általános ismertetőn túl a kezdeményezések regisztrálhatóak, illetve megtekinthetőek a folyamatban lévő aláírásgyűjtések is. Az új honlap valamint az aláírások online gyűjtését segítő szoftver bemutatására is a konferencián került sor. A fiatalabb generációk elérését megkönnyítő online eszközök is alátámasztják, hogy az európai polgári kezdeményezés vitathatatlanul a 21. század politikai eszköze lesz.

Az európai polgári kezdeményezésről már több kiadványt is kiadtak az uniós intézmények, amelyeknek nemcsak elektronikus változata lettölthető (ide vagy ide kattintva), illetve nyomtatott formában is ingyenesen megrendelhetőek az Európai Unió Kiadóhivatalától.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése