2012. január 27., péntek

Átláthatóan és professzionálisan: bemutatkozott a dán elnökség


A félév kezdete az Európai Parlamentben hagyományosan a hivatalba lépő tanácselnökség bemutatkozásával kezdődik, és ez az elmúlt napokban sem volt másként. Helle Thorning-Schmidt miniszterelnök múlt heti látogatását követően a szakbizottsági üléseken megismerkedhettünk az EU Tanácsát fél évig vezető dán miniszterekkel, akik bemutatták az elnökség programját és az előttünk álló hat hónap prioritásait.

Szakbizottságaim közül a közlekedési és idegenforgalmi bizottságban kedden, az alkotmányügyi valamint a nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságokban szerdán került sor az elnökségi program megvitatására
Henrik Dam Kristensen közlekedési miniszter, aki korábban EP-képviselő is volt, elmondta, hogy a dán elnökség számára – hazai tapasztalataikat is felhasználva - kiemelt fontosságúak a határon átnyúló infrastruktúra-fejlesztési projektek. A tagállamokat közelebb kell hozni egymáshoz, és Dánia ismeri ennek módjait – hangsúlyozta a miniszter. Ez a törekvésük tükröződni fog a transzeurópai hálózatokról szóló irányelvről és az európai összekapcsolási eszközről folyó tárgyalások vezetése során is. A dán elnökség még nyár előtt előrelépést kíván elérni egy régen húzódó ügyben, a vasúti csomag felülvizsgálatában is, amelynek célja a vasúti összeköttetések javítása. Az intelligens közlekedési rendszerekkel parlamenti munkám eleje óta foglalkozom, így külön örülök annak, hogy az elnökség júniusban egy napszabású közlekedésbiztonsági konferenciát is szervezni fog.

A nőjogi bizottságban Manu Sareen esélyegyenlőségi miniszter és Mette Frederiksen foglalkoztatási miniszter tett látogatást. A prezentációk során elhangzott: az EU egyik alapelve a nemek közti esélyegyenlőség, és különösen a válság idején fontos felhívni erre a figyelmet, akár az oktatásban, akár az üzleti életben. Ennél is súlyosabb problémát jelent a nők elleni erőszak, azonban nem elég a problémáról tudni: tenni is kell ellene. A dán elnökség ennek szellemében fog eljárni.

Az alkotmányügyi bizottságban Nicolai Wammen miniszter mutatta be az elnökségi programot, akit már egyébként a bizottság tagjai a tavaly novemberi koppenhágai delegációs látogatáson megismerhettek. A miniszterben egy olyan elkötelezetten Európa-párti politikust ismerhettünk meg, mint amilyen a kormányt vezető Helle Thorning Schmidt.

A következő fél év programját tekintve ezen a területen nem „dán sajátosságok”, hanem az eddigi témák folytatása kerül terítékre. Ilyen a költségvetési paktum, illetve az európai polgári kezdeményezés. Ez utóbbi kapcsán a miniszter nagy várakozásainak is hangot adott, mondván, hogy ezzel egy új fejezet kezdődik az európai demokráciában.

Az elnökség célja integráció előre vitele és a konfliktusok feloldása – átláthatóan és professzionálisan. Hát nem pontosan ezt várnánk el egy skandináv országtól?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése