2011. február 8., kedd

Az embereket nem szabad potenciális terroristaként kezelni!

Az elmúlt hónapokban az európai polgári kezdeményezésről szóló jelentésem tette ki a parlamenti munkám legnagyobb részét, és ez jól látszott a blogon szereplő témákban is. Most, hogy a jelentés parlamenti vitája befejeződött, úgy gondolom, eljött az ideje, hogy más szakterületeimről is hírt adjak itt. Remek alkalom ehhez, hogy a napokban a közlekedésügy terén egy igen fontos kezdeményezést jelentett be az Európai Bizottság a nemzetközi légijáratok utasaitól begyűjtött adatokat szabályozásáról. A javaslat értelmében Európa biztonságának fokozása érdekében az EU területére érkező vagy onnan induló járatokat üzemeltető légitársaságoknak részletes adatokat kellene szolgáltatniuk az utasokról. Minden olyan személytől, aki terrorizmussal, drogkereskedelemmel, embercsempészettel vagy más súlyos bűncselekménnyel hozható összefüggésbe megtagadnák a beszállást, vagy akár azonnal le is tartóztathatják őket.

Az utasadat-nyilvántartási rendszert már a világ számos más részén alkalmazzák, így az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában is. (Így az oda utazó európaiak adatait is továbbítják a célország hatóságai felé.) Ezek az országok valamint az Európai Unió tagállamai közül is többen határozottan kiállnak a rendszer mellett, mivel szerintük a tapasztalatok igazolják annak sikerességét.

Vitathatatlan, hogy lépéseket kell tennünk a biztonság növelése érdekében, azonban eddigi tapasztalataim szerint a Bizottság és a tagállamok olykor nem fordítanak kellő figyelmet a személyes adatok és a magánélet védelmének fontosságára. Jól mutatja ezt a testszkennerek esete, amelyről hosszú vitákat folytattunk az EP-ben az elmúlt évben.

Az új szabályok kialakításában a Parlament egyenrangú társjogalkotóként vesz részt, így a tárgyalások során alkalmunk lesz ezeket az aggályainkat felvetni, és megfelelő garanciákat beépíteni a jogszabályba. Részletesen meg kell hallgatnunk az utasadatokat már gyűjtő országok tapasztalatait. Az utasadat-gyűjtést ellenzők szerint elegendő lenne a meglévő tagállami adatbázisok egyesítése, és nincs szükség egy újabb - érzékeny személyes adatokat tartalmazó - rendszerre. Kíváncsian várom, melyik oldal tudja jobban alátámasztani az álláspontját. Egy biztos: az Európai Parlament támogatását csak meggyőző érvekkel lehet majd megszerezni ebben a vitában, de az összes utast (és tovább folytatva a gondolatmenetet: valamennyi polgárt) semmi esetre sem lehet potenciális terroristaként kezelni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése