2010. december 1., szerda

AIDS-világnap 2010

December elseje az AIDS nemzetközi világnapja. Ma megemlékezünk azokról az emberekről, akiket a 20. század egyik legszörnyűbb betegsége vitt el, ugyanakkor ezen a napon azt is ki kell hangsúlyoznunk, hogy lehet és kell is tenni az AIDS, valamint a HIV vírus ellen.

Örömömre szolgál az ENSZ AIDS-kutatási és megelőzési szervezete, az UNAIDS idei jelentése. Ebben beszámolnak arról, hogy az új HIV fertőzöttek számában csökkenő tendencia állt be az utóbbi évtizedben. 2009-ben 33,3 millió AIDS/HIV fertőzött ember élt a Földön és ennek több mint fele nő; a statisztikák szerint évente 3,1 millióról 2,6 millióra csökkent az új fertőzöttek száma. A legjelentősebb visszaesést pont a legveszélyeztetettebb területeken, Közép- és Dél-Afrikában tapasztalták. Ez nagyrészt az AIDS gyógyszeres kezelésének köszönhető. A fejlődő országokban már nagyjából 5 millió ember kap ilyen gyógyszereket, de a szükséges anyagi fedezet előteremtése még mindig probléma.

Újból szeretném felhívni a figyelmet arra a tényre, amelyet már többször hangsúlyoztam a HIV/AIDS kapcsán: nem elég csak a gyógyszeres kezelésre, vagy a vírus elleni vakcinára költeni és energiát fordítani, hanem ugyanilyen fontos a betegséget megelőzni és láthatóvá tenni. A fertőzöttek többsége az idősek, a gyermekek és főleg a nők köréből kerül ki. Meggyőződésem, hogy a nők helyzetének javításával, megfelelő prevenciós politikával és gondos tervezéssel csökkenthető a betegek szenvedése és a fertőzés terjedése. Nőjogokkal foglalkozó EP képviselőként igyekszem mindent megtenni azért, hogy ezen a területen is előrelépést érjünk el.

Azzal a gondolattal fejezném be, amit már tavaly is szorgalmaztam az AIDS-világnap kapcsán, miszerint a megelőzés és a gyógyítás mellett ugyanolyan fontos a fertőzöttek kirekesztettségének csökkentése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése