2010. szeptember 2., csütörtök

Felvettük a fonalat

A nyári szünet után a héten tartottuk az első megbeszéléseket az európai polgári kezdeményezésről szóló jelentéstervezettel kapcsolatban, rögtön kettőt is. Az első találkozón néppárti jelentéstevő kollégámon, Alain Lamassoure-on kívül részt vett Diana Wallis liberális, és Gerald Häfner zöldpárti képviselőtársam is, míg a második egyeztetés ennél is szélesebb körben zajlott: erre valamennyi, véleménynyilvánításra felkért bizottság jelentéstevőjét meghívtunk. Nagy öröm számomra, hogy az állampolgári bizottság részéről magyar képviselőtársam, Göncz Kinga vesz részt a munkában.

Az első megbeszélés során a kollégákkal gyakorlatilag az elejétől a végéig, pontról pontra végigmentünk a jelentéstervezeten, áttekintettük az egyes cikkeket, valamint azokat a módosító indítványokat, amelyekről már korábban megegyezés született köztünk. A munka ezen fázisában az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságának titkársága rengeteg segítséget nyújt számunkra. Már meg sem lepődöm azon, hogy itt is megismerkedhettem egy kiváló magyar kollégával :)

A felmerült témákról, és a frakciók álláspontjával kapcsolatban még nem lenne ildimos részleteiben beszélném, azt azonban elmondhatom, hogy az egyik, általam kiemelten kezelt témáról sajnálatosan kevés szó esett most. Ez pedig nem más, mint az interneten keresztül történő aláírásgyűjtés. Annak érdekében, hogy minél több embert megszólíthassunk, a Parlament határozottan támogatja, hogy a kezdeményezéseket interneten keresztül is alá lehessen írni. Szerencsére az ötlet mellé áll a többi uniós intézmény is, azonban a megvalósítás módjában még vannak nézetkülönbségek. Elképzeléseim szerint létre kellene hozni egy központi oldalt az Európa-szerven, ahol egyszeri regisztrációt követően a polgárok egy helyen összegyűjtve megnézhetnék a folyamatban lévő kezdeményezéseket, és kiválaszthatnák, hogy melyike(ke)t kívánják támogatni. Az egyszeri regisztráció az adott tagállam erre jogosult szerveinek ellenőrzését követően válik érvényessé, hiszen aláírási joggal - a jelenlegi legelfogadottabb nézetek szerint - azok rendelkeznének, akik az adott tagállamban választójoggal rendelkeznek. Ezzel nem mindenki ért egyet, mások azt szeretnék, ha egy ingyenes szoftvert bocsátanánk a kezdeményezést indítók rendelkezésére, akik aztán a saját honlapjaikon gyűjtögethetnék az aláírásokat. Véleményem szerint ez nem lenne adatvédelmi szempontból túl biztonságos megoldás....

Eközben sorra érkeznek a megkeresések a polgári kezdeményezés után érdeklődő, a véleményüket hallatni akaró civil szakemberektől. Sőt, már egyetemi kutatási anyag is lett a téma. A polgári kezdeményezés formálásában tehát nemcsak a politikusok vesznek részt: a civil érdeklődők nagy száma azt bizonyítja, hogy a polgárok is hallatni akarják hangukat. Hosszú évek óta küzdünk azért, hogy Európát "közelebb hozzuk" a polgárokhoz. Lehet, hogy most révbe érünk? Ezt még korai lenne kijelentetnünk, az előjelek azonban kedvezőek.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Zita, kiváló gondolatokat formál az ECI interneten történő kiterjesztéséről. Hadd ajánljam Kegyed számára az ilyen kérdésekben mérvadó javaslatát az Európai Bizottság IDABC szervezetének idén megjelent tanulmányából:
    Assessment of ICT implications of EU legislation

    Study results available now

    The implementation of most new EU legislation is supported by IT systems. This can be e.g. for the exchange of information between competent authorities across borders or for the direct delivery of online public services to businesses and citizens.

    A key for successful implementation of legislation is user-friendliness of all ICT components involved as well as accessibility and interoperability of all related IT systems. Therefore, ICT implications of legislation need to be taken into account as early as possible in the drafting process. Early involvement of IT specialists can also ensure that already existing systems and components are identified and re-used as much as possible to cut down costs and time of development.

    http://ec.europa.eu/idabc/en/document/7799#study

    persze, lehet hogy minden a tanulmányban leírt javaslatok szerint zajlik, azonban meglátásom szerint, az elektronikus kormányzati szakemberek és más, civil "digitális mérnökök" bevonása segíthetne tisztázni az írásában is vázolt vitás kérdéseket, pontokat. Kívánom, hogy erősítse a digitális napirendet az ECI kapcsán!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Csaba!

    Köszönöm, az Ön által ajánlott tanulmányt nagy érdeklődéssel olvastam. Bevallom, a digitiális technika témájának Ön valószínűleg nagyobb szakértője nálam, hiszen ez nem tartozik a szakterületeim közé. Mégis fontosnak tartom, hogy napirenden tartsam a kérdést az európai polgári kezdeményezésről szóló egyeztetéseink alatt, mivel meggyőződésem, hogy ezeknek a technikáknak az alkalmazása nagymértékben növelné a felhasználhatóságot.

    Mindamellett, hogy nagyon hasznosnak és nélkülözhetetlennek tartom a különféle szakértői csoportok hozzájárulását a jogalkotási munkához, nem szabad elfeledkezni a politikai realitásokról és a rendelkezésünkre álló technikai lehetőségekről. Amit most ezzel kapcsolatban tehetek az az, hogy magyar képviselőként igyekszem megismertetni a többi képviselőtársaimat a jól működő magyarországi rendszerrel, amely véleményem szerint megfelelő példát jelenthet az internetes aláírásgyűjtéshez. Örömmel látom, hogy a parlamenten belül milyen fogékonyság mutatkozik az általam javasoltak iránt, azonban nagyobb gondnak tartom, hogy az Európai Bizottság jelezte, hogy nem kívánja kezelni az ezzel járó személyes az adatokat (amennyiben lenne egy központi, aláírásgyűjtő oldal az EUROPA-portálon).

    Ugyanakkor még korántsem alakult ki végleges álláspont a kérdésben: a fenti javaslat sorsa is a következő hetek egyeztetésein fog eldőlni...

    VálaszTörlés